Harwin de Jonge: 'ombudsman' met witgroen hart

Emmen - Harwin de Jonge (52) uit Emmen is een echte organisator. Die rol neemt hij niet alleen op zich bij No Limit Events (het bedrijf achter evenementen zoals het Hello Festival en Emmen On Ice), ook is hij teammanager bij handbalvereniging E&O.

Bij welke vereniging ben jij manager?
Handbalvereniging E&O

Waarom juist manager geworden?
,,Dat was nooit een gericht plan. In 2001 werd De Groot Installatiegroep hoofdsponsor van E&O. De hoofdsponsor wilde de PR professionaliseren. Ik ben geboren en getogen in Angelslo. 300 meter van ‘onze’ Oosting Arena. Ik ben zelf nooit actief geweest als handballer maar ging als jonge tiener veel kijken. Gaandeweg de jaren kwamen er steeds meer functies bij. Waaronder teammanager heren, topsportmanager en ook alles presenteren wat los en vast zit. Misschien dat ‘ombudsman’ als omschrijving de lading het beste dekt.”

Wat wil jij bereiken bij E&O?
,,In Duitsland heb je de tijd voor- en na de Berlijnse muur. Bij E&O heb je de tijd voor en na 2014. Voor 2014 was doelstelling ‘meedoen om de prijzen’. Die ambitie eindigde bijna met het bankroet van de club. Dat was, op z’n zachtst gezegd, geen aangename tijd. We gingen terug naar af. Met de voeten terug op aarde en weer opnieuw gaan bouwen. Nu zijn we een club die met minimale middelen maar maximale inzet en voornamelijk met spelers en speelsters uit het Noorden zo hoog mogelijk wil presteren. Ik heb respect en ben trots op iedereen die zich daarvoor heeft ingezet.’’

Wat zijn jouw specifieke taken?
,,Mijn specifieke taken liggen vooral bij het topsportmanagement rond onze heren- en damesselecties. Daarnaast heb ik op verzoek van de ‘seniors’ van het tweede herenteam, de taak als teammanager opgepakt. Spelers, speelsters en trainers zijn vaak ambitieus, blijven voor een bepaalde periode en gaan dan verder. De één een stap hoger, de ander een stapje lager.

Dat zijn passanten en dat is zeker niet oneerbiedig bedoeld. Maar je hebt ook mensen die voor de club E&O zelf moeten staan zodat we over 100 jaar nog bestaan. Daar voel ik mij verantwoordelijk voor. Niet alleen uiteraard. Er zijn een groot aantal ‘gekken’ die ook hun hart en ziel geven voor de club.”

Je bent ook actief als vrijwilliger?
,,Ik ben vrijwilliger bij E&O. Mijn geld verdien ik met mijn werk bij No Limit Events. Ik zou ook nooit een vergoeding van de club willen ontvangen. Ik doe dit met passie en plezier. E&O is meer dan een club. E&O voelt als familie. Wat niet wil zeggen dat het allemaal pais en vree is.”

Hoe vaak per week ben je op de club te vinden?
,,In het verleden vaker dan nu. Ik probeer zoveel mogelijk bij de thuiswedstrijden van de dames en heren te zijn en een paar keer per week mijn gezicht te laten zien bij de trainingen van de selectie. Verder komen er wekelijks wel een paar vergaderingen voorbij.”

Wie is jouw voorbeeld in de sportwereld?
,,Dan wil ik twee personen noemen. Als eerste Janien Lubben, triatlonatlete uit Emmen. Ik volg haar en we komen elkaar soms tegen. Ze doet haar sport niet voor het geld. In tegendeel, het kost alleen maar geld. Ze werkt en daarnaast bestaat haar leven volgens mij alleen uit trainen, trainen en nog eens trainen. Daar moet je zo enorm veel discipline voor opbrengen. Diep respect. Daarnaast moet ik natuurlijk mijn grote vriend en keeperstrainer bij E&O, Anatoli Galouza, noemen.

Hoe blij kun je zijn wanneer je als club of keeper de eer hebt om met hem te morgen werken. Anatoli is een sportlegende in Wit-Rusland, zijn geboorteland. Zowel met zijn voormalige club (Minsk) als met het nationale team van de voormalige Sovjet-Unie, behaalde in de jaren ‘80 grote successen. Het vormde hem tot de man die hij nu is. Zeer bescheiden over zijn prijzen, niet scheutig met complimenten maar een open en eerlijk mens. Een warme persoonlijkheid met passie voor zijn sport en voor de mensen om hem heen.”

Wat beschouw je als een gloriemoment voor E&O?
,,Dat is niet zo moeilijk. Voor mij is dat de redding van onze club. Daar mogen we een aantal personen tot in de eeuwigheid dankbaar voor zijn. Als die hun nek niet hadden uitgestoken hadden we nu alleen de foto’s nog.”

Dieptepunt?
,,Dat is voor mij, en ik denk voor heel veel mensen binnen en buiten de club, het veel te vroeg overlijden van Danny Falke op 28 september 2014 na een tragisch ongeluk. Danny was ‘the coming man’ binnen de club. Ik was toen teammanager van het eerste herenteam. Kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat op zondagmorgen de telefoon ging en zijn broer Tommy belde met het verschrikkelijke nieuws. Dan moet je iedereen binnen de club gaan informeren. Verschrikkelijk.

Ik had de eer, want zo voelt dat nog steeds, dat zijn ouders Herman en Karin mij die zondag vroegen of ik een herdenkingsdienst wilden organiseren en presenteren in onze sporthal. Het overlijden van Danny is voor mij bij de club het grootste dieptepunt. Aan de andere kant ben ik dankbaar hoe wij dit als club hebben opgepakt. Samen met de familie kunnen terugkijken op een zeer emotionele, mooie en waardige dienst.”


Als ik alleen de baas van mijn vereniging zou zijn, dan:
,,Voerden we de Noord Koreaanse ideologie in. Waarin adoratie, nederigheid, respect ofwel volledige toewijding geen wens is, maar een eis. Zonder gekheid: ik werk nu zeer intensief samen met onze huidige ‘baas’ en voorzitter Ernst Söllner. Als ik zie wat hij allemaal regelt naast zijn drukke baan als eigenaar van Lopharm Sportverzorging. Bizar.”

Een relatie?
,,Deze 52-jarige, jong uitziende man is beschikbaar. Dus, mochten er dames interesse hebben: de contactgegevens zijn bij de redactie van de krant bekend.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:
,,Vragen aan mijn vader hoe zijn dag is geweest. Mijn vader heeft inmiddels de gezegende leeftijd van 92 jaar en woont bij mij.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
,,Ik maak graag lange wandeltochten. Ik probeer iedere zaterdag 30 à 40 kilometer te wandelen. Drenthe is prachtig. Vanuit huis loop ik graag richting Exloo en Odoorn. Maar ook bij het Bargerveen, het Dwingelderveld, het Balloërveld en het gebied rond de Drentsche Aa is het prachtig. Daarnaast is een spelletjesavond met vrienden perfecte ontspanning voor mij.”
 

Wat ik vroeger wilde worden, is:
,,Heb volgens mij nooit een echte wens gehad van wat ik wilde worden. Ja, profvoetballer toen ik in de jeugd van SC Angelslo carrière probeerde te maken. Maar ik was een (te) bescheiden voorstopper.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is
,,Wat is een hoogtepunt? Nooit getrouwd, geen kinderen. Dus dat valt af. Denk dat mijn hoogtepunt de hechte vriendschappen zijn die ik heb opgebouwd. Met hoeveel mensen kun je alles bespreken? Niet zoveel. Dat kan en moet ook niet. Ik ben blij dat ik ze heb.”


Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
,,Ik wens iedereen fijne feestdagen en wees in het nieuwe jaar een beetje lief voor elkaar.”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.