Deroepert
Door Henk Folkerts

Ieder zijn vak

,,Klep dicht”, zei de pianostemmer tegen een klant van hem die zich afvroeg hoe je moet voorkomen dat er stof in de piano terechtkomt. Mevrouw begreep de goede bedoeling niet en was totaal ontdaan door de brutaliteit van de pianostemmer. Ik moest nog even denken aan dit verhaal toen ik in de auto zat op weg naar Erica.

Johan Ludwig - met zo'n naam kun je ook alleen maar pianostemmer worden - zit vol met zulke anekdotes. Johan wordt elke keer door ons in de Grote Kerk ingehuurd om de vleugel te stemmen. Voor je pianostemmer bent, moet je drie jaar studeren, muzikaal en technisch zijn. Een combinatie die niet velen gegeven is. Hij vertelde dat het een uitstervend beroep is. In zijn omgeving stopt de een na de ander en hij krijgt het daarom steeds drukker. Johan spreekt gepassioneerd over zijn vak en over piano's, snaren, hamers, kammetjes, etc. Ooit maakte ik documentaires, als ik hem toen had gekend, had ik vast en zeker een mooi portret over hem en zijn vak gemaakt.

Ikzelf ben altijd wel opgelucht als hij klaar is. Erg opgelucht. Voor een buitenstaander is er niet naar te luisteren. Kunnen we tenminste normaal praten en aan de koffie gaan.

In de auto op de terugweg hoorde ik op de radio dat in de toekomst de huisarts wellicht niet meer bestaat. De kans is groot dat een bezoekje aan de dokter op afstand gaat, via e-health. Een armband om en op afstand lezen ze je gezondheid af en daarmee ook je kwaal.

Ik moet er niet aan denken, net als aan een wereld zonder pianostemmers. Sommige dingen moesten maar gewoon blijven zoals ze zijn.