Strafzaak tegen No Surrender en Henk Kuipers lag half jaar stil en gaat maandag verder

Zes maanden lang lag de strafzaak van het Openbaar Ministerie tegen motorclub No Surrender stil. Volgende week maandag wordt de zitting hervat.

Dan staat hoofdverdachte Henk Kuipers (55) uit Emmen terecht. De oud-voorman van No Surrender wordt verdacht van twaalf strafbare feiten, waaronder het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Voor de bespreking van de feiten en de persoonlijke omstandigheden van Kuipers trekt het OM drie dagen uit. Aansluitend zal hij in de zaken van de medeverdachten als getuige worden gehoord.

De medeverdachten zijn de 66-jarige man uit Klazienaveen, de 43-jarige man uit Hulst en de en de 52-jarige man uit Bergen op Zoom. Een datum voor de eis in de zaak tegen de 61-jarige man uit Sneek moet het OM nog plannen. De pleidooien volgen in het voorjaar van 2020.

Henk Kuipers (54, Emmen)

 

Captain World en het gezicht van No Surrender. Harder dan en hunebed, wordt gezegd. Was voorheen beveiliger, is (was) kickboxer en voorheen leider van motorclub Satudarah. In 2014 maakte hij met anderen de overstap naar No Surrender. In 2018 werd Kuipers (tegen betaling) geportretteerd door PowNed.

Begin dit jaar werd zijn voorlopig hechtenis geschorst. Kuipers had zich toen al teruggetrokken uit No Surrender. In de rechtszaal liet hij weten ook de motorwereld definitief de rug toe te keren. Hij zei: ,,Ik kom er niet meer mee in aanraking. En als ik dat zeg, dan sta ik daar voor. Ik wil mijn leven graag herstellen, in het belang van mijn gezin.’’

Kuipers wordt verdachte van twaalf strafbare feiten: afpersingen, diefstallen met geweld, pogingen to afpersing, valsheid in geschrifte, (zware) mishandelingen en deelname (en leidinggeven) aan een criminele organisatie. Met de afpersingen zou bijna 900.000 euro zijn gemoeid.

Henk Kuipers wordt met naam en toenam genoemd omdat hij eerder op deze wijze in de publiciteit kwam en die ook zelf heeft opgezocht.