Voetbalclub HOC tapt biertje voor 17-jarige en krijgt daarvoor een boete

Odoorn - Voetbalclub HOC heeft het verbod op alcoholgebruik voor achttien-minners geschonden. Bij een steekproef, uitgevoerd door een 17-jarige mysteryguest, liep de club tegen de lamp.

De jongen kreeg het door hem bestelde biertje zonder dat de vrijwilliger in kwestie hem om zijn identiteitsbewijs vroeg. De gemeente Borger-Odoorn legt daarom de club uit Odoorn een boete van 1360 euro op.

Daarnaast krijgt HOC een waarschuwing omdat de vrijwilligers niet over de juiste papieren beschikten. HOC is de eerste sportclub in Borger-Odoorn die op die manier wordt aangepakt.

Mysteryshoppers

Borger-Odoorn zet behalve boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) ook minderjarige jongeren in die in het geniep controleren op naleving van de Drank en Horecawet. Vanaf 2017 doken deze mysteryshoppers op in supermarkten.

Het aantal overtredingen bleef beperkt. Van de elf winkels die door een mystery shopper werden bezocht, slaagden er negen direct voor de test. Zij kregen een brief met de complimenten van de gemeente. De resterende twee winkels kregen een herkansing en scoorden daarin ook een voldoende.

Vlekje op blazoen

In 2018 verlegde de gemeente de focus naar dorpshuizen en sportkantines. Organisaties die bij een test door de mand vielen kregen van de gemeente per brief een waarschuwing. Zij werden dit jaar nogmaals onderworpen aan een steekproef.

Voorzitter Harold Enting betreurt dit vlekje op het blazoen van HOC. ,,Het is voor de tweede keer gebeurd bij ons. De laatste keer op een dag dat twee elftallen tegelijk thuis speelden. Op een moment dat het druk was in de kantine en vrijwilligers moesten bijspringen die niet bevoegd waren, bestelde die mysteryguest een biertje. Het is lastig te voorkomen als je al krap zit in de vrijwilligers.”

De club wil nu alle zeilen bijzetten om herhaling te voorkomen. De kantinecommissie is in overleg gegaan met de gemeente. Er is een plan van aanpak geschreven. HOC roept haar leden op om online de instructie Verantwoord Alcoholschenken van NOC*NSF te volgen. ,,Onze insteek is om alleen vrijwilligers die de test met goed gevolg hebben afgelegd in de kantine te laten meedraaien.”

Saillant detail: het alcoholpreventie- en handhavingsbeleid 2020-2024 ‘Ontnuchterend!’ staat voor komende donderdag op de agenda van de oriënterende raad van Borger-Odoorn.