Donna Hauptmeijer uit Emmen: ‘Rugby is een lekker ruige sport’

Emmen - Donna Hauptmeijer is 15 jaar en zij woont in Emmen. De scholiere gaat in 2020 haar mavo-examen doen op het Carmelcollege in haar woonplaats. Lees meer over Donna in deze editie van Sportief Persoonlijk.

Welke sport beoefen je en bij welke vereniging?
„Rugby bij Rugbyclub Emmen.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Er is veel respect. Tackelen vind ik heerlijk. Rugby is een lekker ruige sport en ik kan mijn energie goed kwijt. Verder is er is een hechte band binnen de club en in mijn team.”

Waarom sport je juist bij jouw club?
„Er zijn niet echt clubs in de buurt en deze vereniging in Emmen is mooi om de hoek.”

Hoe vaak sport je per week?
„Drie keer. Op woensdag en vrijdag training en op zaterdag een wedstrijd. Onlangs heb ik ook met de dames van Dwingeloo/Zwolle meegetraind. De afgelopen twee jaar heb ik meegedaan met het toptrainingsprogramma van meisjes onder de 16 jaar in Amsterdam. Tegenwoordig train ik geregeld mee met de nationale ploeg onder de 18 jaar in Amsterdam, waarvoor ik onlangs werd geselecteerd.”

In welk team sport je?
„Junioren bij Rugbyclub Emmen.”

Wat is het mooiste aan dit team?
„Het zijn aardige jongens. Ik ben het enige meisje, maar ze accepteren me wel. Tot vorig seizoen speelde er ook een andere goede speelster bij mij in het team, die nu helaas geblesseerd is.”

Op welk niveau sport je?
„Met mijn team in Emmen spelen we in de klasse shield. We spelen tegen clubs uit het noorden en midden van Nederland. We strijden vaak mee voor de bovenste plekken.”

Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het?
„Eind november maakte ik mijn debuut bij de Oranje meiden onder 18 jaar tegen een Engels team. Ik mocht in de basis starten als tweede center, gaf vier assists en scoorde bijna een try. De wedstrijd ging erg goed. Uiteindelijk wonnen we met 71-0 en heb ik een leuke ervaring gehad.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
„Oud-international Tim Visser. Ik vind hem de beste Nederlandse rugbyer ooit en hij heeft voor Schotland mogen spelen, want hij was jarenlang actief in dat land. Tim organiseert jaarlijks een trainingsdag voor de jeugd. Ik was hier vijf keer bij en elk jaar herkent hij me.”

Gloriemoment?
„De wedstrijd met Nederland onder de 18 jaar.”

Dieptepunt:
„Vorig jaar heb ik een langdurige knieblessure gehad. Gelukkig ben ik heel goed begeleid door een fijne fysiotherapeut.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Ik wil zo lang mogelijk doorgaan op een hoog niveau. Het liefst zou ik uiteindelijk in het Nederlands damesteam spelen.”

Als ik de baas van mij sportvereniging zou zijn, dan:
„Zou ik leuke activiteiten regelen, zoals leuke tripjes of dagjes weg met de club.”

Een relatie?
„Nee, single for life, haha.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:
„Eten. Ik heb altijd honger.”

Hoe breng je graag je vrije tijd door?
„Naast sporten vind ik samen met vrienden zijn of netflixen erg leuk.”

Wat ik vroeger wilde worden is:
„Clown of cabaretier.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Ik ben samen met mijn vader, mijn trainer Ben en zijn zoon Bram een paar dagen naar Engeland geweest voor een Six Nations wedstrijd van Schotland.”

Is er nog iets dat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Rugby is een contactsport waarbij veiligheid en respect voorop staan. Daarom heeft rugby zoveel regels. Rugbyclub Emmen heeft de laatste jaren heel veel nieuwe jonge leden erbij gekregen. Lijkt het jouw kind leuk om te gaan rugbyen? Dan kun je altijd eens gratis komen trainen op de Meerdijk in Emmen. Bekijk www.rugbyclubemmen.nl en www.facebook.com/rugbyclubemmen voor meer informatie.”