Emmen tekent voor 'Safe Streets'-gemeente: 'Geweld tegen vrouwen moet bespreekbaar zijn'

Emmen zet alles op alles om de veiligheid van vrouwen, meisjes en LHBT personen in de openbare ruimte, het uitgaansleven en het openbaar vervoer te waarborgen.

Dat is het uitgangspunt van ‘Safe Streets’, een intentieverklaring waaronder wethouder Guido Rink maandagavond zijn handtekening zette. Rink deed dat samen met Marije Cornelissen, algemeen directeur van UN Women Nationaal Comité Nederland. De ondertekening vond plaats tijdens de afsluiting van Orange the World, de zestien dagen durende actie tegen geweld tegen vrouwen.

‘Zonder angst over straat’

Vrouwen moeten zich volgens de wethouder in de gemeente Emmen zonder angst voor seksuele intimidatie of andere vormen van fysiek- en verbaal geweld in de openbare ruimte kunnen bewegen. Rink: ,,Ik zie het als mijn opdracht om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Daarom ondertekenen wij de intentieverklaring omdat ik mij wil inzetten dat iedereen zonder angst over straat kan en met respect behandeld wordt.”

Orange the World en UN Women

Orange te World is een wereldwijd initiatief van UN Women. In Emmen is de werkgroep ‘Orange Emmen’ actief. Daarin zijn o.a. de Soroptimisten Emmen vertegenwoordigd. Zij hebben 25 november de Orange Walk georganiseerd en meerdere gebouwen kleurden oranje, zoals de Grote Kerk, het Atlas Theater en het water op het Raadhuisplein.

UN Women is een organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. In Nederland is het UN Women National Comité Nederland actief. Zij voeren campagne om de positie van vrouwen te verbeteren. De acties Orange the World en Safe Streets zijn wereldwijde acties om geweld tegen vrouwen te stoppen.