VVD Emmen: 'Grootste industriestad van Drenthe hoort een Kamer van Koophandel te hebben'

Emmen - De sluiting van de Kamer van Koophandel in Drenthe zorgt voor verbaasde reacties vanuit de Drentse politiek. De fractie van VVD Emmen gaat volgende week donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering wethouder Guido Rink over de sluiting aan de tand voelen.

Fractievoorzitter Marcel Meijer: ,,Emmen is met voorsprong de grootste industriestad van Drenthe, met duizenden MKB-bedrijven. Daar hoort gewoon een Kamer van Koophandel bij. We kunnen het vertrek waarschijnlijk niet tegenhouden, maar ik wil wel van het college weten wat ze daarvoor in de plaats gaan stellen. Heeft men de sluiting zien aankomen en is geprobeerd om het vertrek te voorkomen? Wat ons betreft ligt hier een belangrijke taak voor de gemeente.”

‘Open blijven is voor ons niet rendabel’

Woordvoerder Hester Schoppert van de Kamer van Koophandel: ,,Het lage aantal nieuwe ondernemers dat zich in Emmen inschrijft is de reden dat we het kantoor sluiten. Wekelijks zijn dat er rond de veertig. Dat is voor ons niet meer rendabel.” Schoppert zegt dat het kantoor in Emmen sinds vorig jaar zomer in plaats van vijf dagen nog maar twee dagen per week open was.

Met het vertrek uit Emmen verdwijnt de KvK volledig uit Drenthe. Nieuwe bedrijven in die provincie kunnen zich vanaf die datum inschrijven in Zwolle of Groningen. Dat is een tijdelijke oplossing, want op termijn wordt digitaal inschrijven ook mogelijk.

‘We willen ons juist laten zien in de regio’

Directeur Herman Idema van Parkmanagement Emmen bood in reactie op het nieuws van de sluiting kantoorruimte en een veilige internetverbinding aan, zodat ondernemers zich toch in Emmen kunnen inschrijven. Maar daar gaat de KvK niet op in. ,,Die oplossing trekt het aantal bezoekers niet omhoog”, reageert Schoppert.

Wel zegt de Kamer van Koophandel in Drenthe zich te blijven verbinden aan ondernemersbijeenkomsten. Schoppert: ,,We willen ons juist laten zien in de regio.”