Vier jaar cel dreigt voor Nieuw-Weerdinger die zijn ex-zwager met losse handjes neerknuppelde

Nieuw-Weerdinge - Haar toenmalige vriend mishandelde het jongere zusje van Tom (29) uit Nieuw-Weerdinge. Dat gebeurde zelfs toen ze zwanger was. De broer stond donderdag terecht voor het afranselen van de ex-vriend van z’n zus.

Tom greep in toen de ex op 9 mei in de buurt van z’n ouderlijk huis kwam. Hij sloeg met een honkbalknuppel in op de man uit vrees dat die z’n zus weer iets zou aandoen. ,,Ja, het was een zwakke actie, maar het is gebeurd”, zei de verdachte gisteren tegen de drie rechters in de rechtbank van Assen.

Poging tot moord

De 29-jarige heeft zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan poging tot moord. Hij nam de ex van z’n zus met een honkbalknuppel in een kapperszaak in Emmen onder handen. Een hoofdwond van 2 bij 4,5 centimeter op het achterhoofd was het gevolg.

Tom had de aluminium honkbalknuppel een dag eerder bij een vriendin opgehaald. Voordat hij zijn ex-zwager sloeg, nam hij de geparkeerde auto van diens moeder onder handen. ,,Ik sloeg de voorruit en een zijspiegel kapot en ben bereid om die schade te vergoeden.”

‘Familie leefde maanden in angst’

Om hem te steunen, zaten veel vrienden en familie van Tom op de publieke tribune in de rechtbank. Hij zit al zeven maanden vast, terwijl hij in hun ogen vooral opkwam voor zijn zusje. ,,U moet begrijpen dat mijn familie maanden in angst heeft geleefd voor mijn ex-zwager. De angst was dat hij naar mijn zus zou gaan. Naar mijn vaders huis waar hij de deur al eens heeft ingetrapt.”

De voormalige zwager werd voor de mishandeling van zijn ex-vriendin ook opgepakt, maar na zeventien dagen cel stond hij weer op vrije voeten. ,,Heel zwaar voor de familie’’, zei Tom stilletjes. ,,Ik wil mijn zusje niet dood hebben.”

Met honkbalknuppel naar kapperszaak

De bom explodeerde toen Tom trainde in de sportschool en werd gebeld dat z’n ex-zwager een dag na zijn vrijlating in een kapperszaak aan de Weerdingerstraat in Emmen was, een paar honderd meter van het huis van zijn vader waar z’n zusje ook veel is. Boos stapte hij in de auto en scheurde met de honkbalknuppel naar de kapperszaak.

,,Hoe ik heb opgetreden, daar heb ik spijt van. Die jongen (het slachtoffer, red) moet ook de juiste hulp hebben. Ik heb geen wraakgevoelens meer. We hebben allebeide verkeerde gehandeld.”

De rechter zei dat Tom volgens de arts loodrecht op het hoofd van z’n ex-zwager had geslagen. ,,Nee’’, zei de verdachte, ,,dan was de schade heel anders geweest. Ik wilde hem op zijn schouder slaan, maar hij dook weg dus de knuppel gleed door. Ik heb een keer geslagen. Niet vaker.”

Vader van verdachte zou op de hoogte zijn

Het slachtoffer vluchtte uiteindelijk achter een deur en belde in paniek 112. Puur toevallig zagen twee agenten in burger even daarvoor op afstand hoe Tom met zijn honkbalknuppel de auto vernielde. De politie stond dus op scherp en was daardoor razendsnel ter plaatse.

De 29-jarige Nieuw-Weerdinger zei gisteren tegen de rechters dat hij zich de ogen uit de kop schaamt voor zijn ‘impulsieve actie’. De officier van justitie gaf aan dit niet te geloven. Ze las appjes voor die van zijn mobiele telefoon waren gehaald, waarin hij de daad min of meer aankondigde. Op de vraag van een van z’n vrienden ‘Weet je pa weet van het plan?’, antwoordde Tom: ,,Pa heeft groen licht gegeven. Pak hem!”

De officier van justitie vond de zaak om deze reden zo ernstig dat ze gisteren tegen Tom vier jaar gevangenisstraf eiste, waarvan een maand voorwaardelijk. ,,Het is een vooropgezet plan geweest.”

De rechtbank doet op 19 december uitspraak.