Kinderkamp Zuidoost-Drenthe boos over uitblijven subsidie van gemeente Emmen

Emmen - De stichting Kinderkamp Zuidoost-Drenthe baalt dat de gemeente Emmen dit jaar geen bijdrage geeft om de vakantieweek voor kwetsbare kinderen te organiseren.

Kinderkamp Zuidoost-Drenthe viert dit jaar de vijftigste verjaardag en houdt jaarlijks een kamp voor zo’n veertig kwetsbare kinderen uit Zuidoost-Drenthe. Dit kan bijvoorbeeld gaan om jongeren die in armoede opgroeien, maar ook om kinderen die uit huis zijn geplaatst.

Om de vakantieweek te organiseren vroeg en kreeg de stichting volgens bestuurslid Manna van ‘t Slot de afgelopen jaren geregeld een subsidie van de gemeente Emmen. Dit jaar was een bijdrage van 1500 euro aangevraagd, maar afgelopen september kreeg ze de boodschap dat Emmen dit geld niet overmaakt. ,,Het belangrijkste argument was dat wij volgens de gemeente voldoende geld op de rekening hebben staan. Maar dat geld is juist noodzakelijk om het kamp te kunnen organiseren”, sprak Van ’t Slot dinsdagavond in tijdens de commissievergadering op het gemeentehuis.

‘We zien kinderen echt opbloeien’

Volgens het bestuurslid staat het niet toekennen van de subsidie haaks op het streven van de gemeente Emmen dat alle kinderen mee moeten kunnen doen. ,,Deze jongeren groeien op in een situatie waarin er geen geld is voor sport, vakantie, cultuur en muziek. Tijdens ons kamp bieden wij ze dit wel. We zien dan ook dat de kinderen echt opbloeien tijdens het kamp.”

Volgens Van ‘t Slot wil de gemeente eerst dat de stichting minder geld op de rekening heeft staan, voor ze met een subsidie over de brug komt. ,,Maar dat is toch gek? Als onze rekening op de nul staat, kunnen wij het kamp niet organiseren. En ieder jaar moeten we als vrijwilligers keihard ons best doen om het benodigde geld voor het kamp bij elkaar te krijgen.”

Structurele subsidie

Het bestuurslid riep de gemeente dinsdagavond op om haar besluit te heroverwegen en om de subsidie aan het kinderkamp in de toekomst op structurele basis te verstrekken. ,,In plaats van dat we elk jaar zes pagina’s moeten aanleveren waarin we vertellen waarom dit kamp zo belangrijk is. Terwijl we dit al vijftig jaar doen.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Emmen is er dit jaar wel een subsidieaanvraag ingediend door de organisatie van het kinderkamp en is deze na een gesprek met de gemeente ingetrokken. In het gesprek met de stichting is volgens de woordvoerder wel aangegeven dat ze volgend jaar weer een aanvraag voor subsidie kan doen.