Vrije Baptisten verbouwen congrescentrum Fletcher (voorheen De Giraf) tot stadskerk

Het heeft niet de uitstraling van een klassieke kerk, maar een bijzondere wordt het zeker. Vanaf juni 2020 huizen de Vrije Baptisten in het voormalige congrescentrum van het Fletcher Hotel (voorheen de Giraf) aan de Van Schaikweg in Emmen.

De geloofsgemeenschap neemt het hele complex, op de Vlinderzaal na, over en doopt deze om in Stadskerk.

Ruim een jaar geleden werd bekend dat hotelketen Fletcher gaat verhuizen naar in aanbouw zijnde hotel met 88 kamers aan het Raadhuisplein. Projectontwikkelaar Peter van Dijk heeft het hotelgebouw met inbegrip van het aangrenzende congrescentrum en sportcentrum overgenomen. Van Dijk is van plan om het hotel om te bouwen naar appartementencomplex met 52 huurwoningen.

Voor het de overname van het congrescentrum vond Van Dijk al snel een geïnteresseerde partij in de Vrije Baptisten. Deze geloofsgemeenschap was al enige tijd op zoek naar een vervangende ruimte. Diensten worden tot nu toe gehouden in een ruimte in het Hondsrug College. Door de groeispurt die de afgelopen jaren maakte, is een grotere ruimte wenselijk geworden.

Waren er 12 jaar geleden nog 25 lid van de Vrije Baptisten, tegenwoordig zijn dat er ruim 550 leden plus 750 ingeschrevenen. De kerk gaat goed met zijn tijd mee, vermoedt Stoorvogel. Diensten zijn doorspekt met moderne muziek en ook wordt er veel gebruik gemaakt van multimedia.

Vlinderzaal buiten de koop

De Hondsrugzaal van Fletcher, ruim 1100 vierkanter meter groot en goed voor maximaal 2500 mensen, was meer dan geschikt. Ook de Aureliazaal en de Atalantazaal worden door de Baptisten straks gebruikt. Een voorlopig koopcontract is al getekend. De 500 vierkanter meter grote Vlinderzaal viel buiten de koop. Daarvoor zoekt Van Dijk nog een geschikte partij.

Kerk voor Emmen en omgeving

Het congrescentrum wordt omgetoverd in een heuse Stadskerk, de naam die straks ook op de voorgevel prijkt. ,,We hebben er voor gekozen om onder een nieuwe naam verder te gaan”, aldus Stoorvogel. ,,De naam ‘Stadskerk’ drukt precies uit wie we zijn. We willen een kerk zijn voor Emmen en omgeving. Het is ons diepe verlangen om een geestelijk thuis te zijn voor vele mensen.”

Aankloppen

Het gebouw gaat deels ook dienst doen als multifunctioneel centrum. ,,Dat betekent dat we de ruimte ook willen verhuren aan derden voor evenementen, concerten en cursussen.” Verenigingen en clubs kunnen aankloppen voor de verhuur van ruimte, aldus Stoorvogel. De geloofsgemeenschap is verder van plan om hun jongeren- en kinderactiviteiten onder te brengen in hun nieuwe onderkomen.

Christian Music Centre

Een andere ambitie is van het oude congrescentrum een soort Christian Music Centre te maken. Voor eind 2020 staat de eerste concertreeks al gepland. ,,Weinig professionele christelijke bands komen naar deze regio. Als ze al komen, dan is het meestal in Drachten of Groningen. Daar hopen we met de Stadskerk verandering in te brengen.”