Petra Bos: ‘Ik weet dat mijn moeder heel trots op me zal zijn’

Emmen - De Emmense Petra Bos is 42 jaar en werkzaam als allround operator in Wildlands. Lees meer over Petra in deze Sportief Persoonlijk.

Welke sport beoefen je en bij welke vereniging?
„Ik ben aangesloten bij de loopgroep van de Emmer atletiekclub De Sperwers.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Hardlopen kan echt altijd en overal. Buiten is echt heerlijk: weer of geen weer. Je krijgt er juist veel energie van en het is heerlijk om je hoofd leeg te maken. Zodra je de deur uitloopt kan je al beginnen.”

Waarom sport je juist bij jouw club?
„De Sperwers is een club die voor iedereen toegankelijk is. Van absolute beginner tot marathonloper, maar ook voor ex-kankerpatiënten, kankerpatiënten en verstandelijk beperkte atleten. Voor alle niveaus zijn er enthousiaste trainers die je heel goed begeleiden. Er worden regelmatig clinics gegeven om naar een bepaald doel of een loop te trainen.”

Hoe vaak sport je per week?
„Ik loop vier keer per week hard en daarnaast train ik mijn rompspieren.”

Op welk niveau sport je?
„Ik sport op recreatief niveau.”

Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het?
„Dat was de Hondsrug Forest Run op 3 november. Ik heb de 10 kilometer gelopen en het was een echte cross door de Emmerdennen. Het was lekker pittig maar heerlijk en ik heb volop genoten.”

Je reist in maart naar Barcelona? Vertel!
„Ja, dat klopt. Daar ga ik mijn eerste marathon lopen. Als loper stel je jezelf vaak doelen voor. En ook ik zou toch wel eens die unieke afstand van een marathon willen lopen en ervaren. Toen dat tijdens een bostraining weer eens ter sprake kwam, zei iemand tegen mij dat het toch wel heel leuk zou zijn als ik mijn eerste marathon zou gaan lopen op 42-jarige leeftijd. Dat is eigenlijk steeds bij mij blijven hangen en ik ben eens gaan zoeken naar een marathon, die in de juiste periode valt zodat ik tijd genoeg heb om hiervoor te trainen. Tijdens die zoektocht kwam ik bij twee marathons uit in het voorjaar van 2020 die ook nog eens qua kilometers en meters heel dicht bij mijn leeftijd in jaren en dagen liggen. Dat zijn de marathons in Los Angeles en Barcelona. De keuze was niet moeilijk en ik besloot om op 15 maart 2020 de marathon in Barcelona te gaan lopen. En precies op die datum ben ik 42 jaar en 199, wat in getallen bijna de marathonafstand is van 42 kilometer en 195 meter.”

Waaruit bestaat jouw voorbereiding op Barcelona?
„Mijn voorbereiding bestaat uit het volgen van een persoonlijk schema. Verder leef en eet ik zo gezond mogelijk. En misschien wel het belangrijkste is het genieten van de voorbereiding.”

Gloriemoment?
„Dat is toch wel de Weerman beker die ik in 2017 van onze vereniging kreeg uitgereikt. Dat was vanwege mijn persoonlijke prestaties op verschillende afstanden en mijn eerste halve marathon. Maar ook omdat eerdere blessures en de ziekte van Crohn mij nooit hebben weerhouden van het hardlopen. Ik had het echt niet verwacht dat ik die beker kreeg en vind het nog steeds een hele eer dat mijn naam op die wisselbeker staat.”

Dieptepunt?
„Het overlijden van mijn moeder in maart dit jaar. Ze was niet alleen moeder, maar ook een trouwe supporter van mij. Ik vind het echt heel jammer dat ze er niet bij kan zijn als ik mijn eerste marathon loop. Daarom loop ik deze marathon voor haar en ik weet dat ze heel trots op me zal zijn.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Ten eerste hoop ik het hardlopen zo lang mogelijk te kunnen doen. Ik ben erg gedreven en wil eruit halen wat erin zit. Mijn doel is ook gezond en blessurevrij te blijven. En wie weet loop ik na Barcelona misschien nog eens een marathon?”

Een relatie?
„Ik ben al bijna twintig jaar heel gelukkig met Arjan.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is:
„Arjan een kus en knuffel geven en de dag doornemen.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Wandelen in de natuur doe ik graag, afspreken met vrienden of familie, een dagje weg of lekker op vakantie.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Op heel jonge leeftijd wilde ik kapster worden.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Dat Arjan en de kinderen in mijn leven zijn gekomen en dat ik nu ook een prachtige schoondochter heb!”