Werkstraf voor koperdiefstallen in Emmen en Nieuw-Amsterdam: 'De politie hoefde niet veel te doen om jullie erbij te lappen'

De rechtbank in Assen heeft drie mannen van 31, 33 en 42 jaar uit Nieuw Amsterdam veroordeeld tot werkstraffen tot honderd uur. De mannen zijn gestraft voor meerdere koperdiefstallen in Nieuw-Amsterdam en Emmen.

De jongste van de drie werd op 23 juni in zijn woonplaats betrapt op het stelen van koperen kabels. De politie kreeg een melding dat er werd ingebroken in een leegstaande pand aan de Veilingstraat in Nieuw-Amsterdam. Vanwege eerdere inbraken waren daar camera’s geplaatst. Op afstand was de inbreker te zien.

‘Ik kon zo door het dak naar binnen’

De agenten stapten het gebouw binnen en zagen de Nieuw-Amsterdammer, die druk bezig was met het doorknippen van koperen kabels. De man zei dat hij niet was binnengebroken. ,,Ik kon zo door het dak naar binnen, daar zat een gat”, zei hij tegen de rechter. Hij had meer koperdiefstallen in zijn woonplaats en in Emmen op zijn kerfstok staan.

De man werkte samen met zijn 42-jarige zwager en een 33-jarige vriend. De gestolen koper werd met het persoonsbewijs van de 42-jarige Nieuw-Amsterdammer ingeleverd bij handelaren. ,,De politie hoefde niet veel te doen om jullie erbij te lappen”, zei de rechter tegen de mannen.

Dertig tot honderd uur werkstraf

De 42-jarige man kreeg de laagste straf: een werkstraf van dertig uur. De 33-jarige werd veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. De jongste had de meeste inbraken op zijn naam staan en kreeg naast de honderd uur werkstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand opgelegd.