Deroepert
Door Henk Folkerts

Monumentjes

Het is u vast wel eens opgevallen dat er in uw omgeving soms kleine veranderingen plaatsvinden. Zo zijn er tijdens C’est la Vie grappenmakers geweest die een verkeersbord met ‘werk in uitvoering’ naast ons appartementengebouw hebben geplaatst.

Waarschijnlijk zatlappen die dit zonder enig gevoel voor humor, maar met veel plezier hebben gedaan.

Mijn vrouw en ik hadden nog een weddenschap afgesloten binnen hoeveel dagen het bord door de gemeente weggehaald zou worden. Dat was dus aardig naïef van ons. Want nu, na al die maanden, en de winter zelfs al op de deur klopt, staat het bord er nog steeds. Dat bord gaat voor mij bij het stadsbeeld horen. Mocht de gemeente het bord alsnog weghalen dan ga ik het nog missen ook. De grappenmakers zullen overigens zelf nog het meest verbaasd zijn over het resultaat van hun grap.

Een ander bekend monument, wat dat betreft, waren de grote witte letters C&B op een transformatorhuisje langs het spoor in Hooghalen. Een eerbetoon aan Cuby & the Blizzards. Tienduizenden mensen zijn er langs gereden. Tevens staat op een viaduct boven de A28 bij Hooghalen al jarenlang ‘Iwemania’, waarschijnlijk opgeschreven door fans van de nog toen nog actieve motorrijder Jasper Iwema.

Zelf heb ik ook eens iets dergelijks gedaan. Ik had met grote letters ‘Weiger Dienst’ op een muur op de Badhuiswal in Zwolle gekalkt. Die twee woorden hebben daar zeker wel twintig jaar gestaan. De laatste jaren heeft waarschijnlijk niemand de betekenis hiervan begrepen. De dienstplicht was toen al jaren afgeschaft.

Het zijn onbedoelde ijkpuntjes, in de stad of in het landschap, sommige daarvan zijn bijna monumentjes geworden. Grappig om te zien dat zoveel mensen, soms onbedoeld, hun stempel willen drukken op hun omgeving.