FC Emmen verspeelt eerste uitzege in ultieme seconden

Emmen - FC Emmen leek in de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk lange tijd op weg naar de eerste uitoverwinning van het seizoen, maar in de ultieme eindfase kwam de thuisploeg nog langszij: 1-1.

Dick Lukkien startte zoals verwacht, met Filip Ugrinic in de plaats van Nikolai Laursen, die ziek was en daarom ook geen plek op de bank kreeg, en met Robbert de Vos als vervanger van de geschorste Michael Chacón.

De eerste echte kans was voor de thuisploeg. Hannes Delcroix speelde rechtsbuiten Darren Maatsen in en diens schot werd bij de eerste paal onschadelijk gemaakt door keeper Dennis Telgenkamp.

Loopactie

Kort nadat Sergio Peña tevergeefs had geprobeerd doelman Etienne Vaessen te verrassen, was het wel raak voor FC Emmen. Marko Kolar maakte een prima loopactie en vond Michael de Leeuw, die bijsloot en Vaessen passeerde: 0-1.

Halverwege de eerste helft dreigde serieus gevaar, toen Kevin Vermeulen met een steekpass werd gevonden. De middenvelder kon alleen op Telgenkamp af, maar werd op het laatste moment gestuit door Lorenzo Burnet. ,,Chaotisch verdedigen’’, analyseerde Jan Mennega. ,,Zo uitverdedigen kan als je bij Ajax speelt en technisch heel vaardig bent, maar niet bij Emmen.’’

Na die paar benauwde minuten kwam de wedstrijd meer in evenwicht, met nu en dan een gevaarlijke uitbraak van FC Emmen. Zo schoot Glenn Bijl na een prima een-tweetje met Uginic hoog over.

RKC zorgde voor weinig gevaar, FC Emmen werd richting de rust steeds dreigender uit de omschakeling. ,,Emmen heeft prima perspectief op de eerste uitpunten’’, oordeelde onze analist. ,,RKC is nauwelijks echt gevaarlijk en heeft tegelijkertijd een wat gammele verdediging. Een ideaal scenario voor Emmen om vanuit de omschakeling nog eens toe te slaan.’’

Buitenspel

Maar aan de andere kant kwamen ook zorgen, toen Telgenkamp voor spanning zorgde. Bij een RKC-hoekschop kwam de Emmen-goalie, maar hij tastte mis, waarna een omhaal net naast het Emmen-doel hobbelde. FC Emmen mocht even later ook niet mopperen, toen Maatsen leek te scoren maar die goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Vente schoot op slag van rust nog voorlangs na een vrije trap.

Kort na rust leek De Leeuw op weg naar zijn tweede goal, maar de Emmen-middenvelder werd afgefloten wegens buitenspel. RKC-verdediger Hans Mulder zag geel vanwege een actie tegen Ugrinic.

Peña probeerde het halverwege de tweede helft met een schot op doel, maar zijn inzet was te weinig verrassend voor Vaessen. Daarna kwamen er binnen de minuut twee grote kansen voor de thuisploeg. Daan Rienstra en Mulder stuitten echter allebei op Telgenkamp, waarbij de doelman bij de laatste poging hulp kreeg van De Vos.

Al met al werd het er niet beter op. ,,Weinig enerverend’’, vond Mennega. ,,Het zijn natuurlijk ook geen superploegen, maar dat zie je er op dit moment ook wel duidelijk aan af.’’ Met Jafar Arias in de ploeg voor Kolar en Ruben Roosken voor De Leeuw probeerde Lukkien duidelijk iets: de bal voorin langer vasthouden en met de meestal verdedigend ingestelde Roosken een extra slot op de deur.

Wissel

Lukkien had waarschijnlijk al snel spijt van die wissel, want nog geen minuut later speelde zijn ploeg tegen een man minder, nadat Mulder met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd na een charge op Peña.

Er kwam duidelijk meer ruimte voor FC Emmen en de eerste die kon profiteren was Ugrinic, maar zijn schotje met links was te slap. Even later braken de gasten weer uit en kon Peña inschieten, maar zijn schot ging over.

Telgenkamp redde FC Emmen even later van de gelijkmaker. Hij reageerde uitstekend op een harde inzet van Vente, waarna voormalig Emmen-speler Mario Bilate, ingevallen voor Rienstra, net naast het Emmer doel schoot. Aanvallend bracht FC Emmen nauwelijks nog kwaliteit. ,,Wat maken ze het zichzelf nog onnodig lastig’’, vond Mennega.

Onnodig was ook de goal, die in de allerlaatste seconden van de blessuretijd viel. Sylla Sow scoorde nadat FC Emmen al een paar maal ternauwernood was ontsnapt aan de gelijkmaker. ,,Het loon van de angst’’, vond Mennega. ,,Hoe kun je tegen tien man zo angstig gaan spelen?’’