Klachten over bodemdaling in en bij Nieuw-Amsterdam stapelen zich op

Nieuw-Amsterdam - Steeds meer mensen melden zich bij Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam/Veenoord met klachten over bodemdaling. Sinds begin deze week hebben nog zo’n twintig huishoudens bij de dorpsvereniging aan de bel getrokken.

Volgens secretaris Inge Niks komen de meeste meldingen uit straten die parallel aan het kanaal liggen. ,,De Vaart ZZ, de Vaart NZ en de Zijtak. Maar er zijn ook mensen die iets verder van het kanaal wonen die problemen zeggen te hebben. Ik noem de Zwarteweg, de Vaartweg en de Wijkstraat. Ik ben inmiddels gestopt met doorsturen van iedere individuele klacht naar andere bestuursleden, zoveel komen er binnen. Ik verzamel ze zodat we ze kunnen gebruiken als er een overleg over de kwestie wordt gehouden.’’

Verzakte paden, gaten en scheuren in woningen

Plaatselijk Belang werd vorige week door verontruste bewoners van de Vaart ZZ op de hoogte gebracht van de problematiek. Uit een door buurtbewoners gehouden enquête bleek dat het gros van de dertig huizen tussen de tussen de Westerveenschebrug tot de grens met Erica in min of meerdere mate kampt met bodemdaling.

De klachten lopen uiteen van verzakte paden tot scheuren in muren en grote gaten in de grond. Eén bewoonster, Mirjam Weisscher, meldde dat bij haar woning door daling van de grond een breuk was ontstaan in een gasleiding.

Speciale Facebookgroep

Na eerder een brandbrief te hebben gestuurd naar provincie, gemeente en waterschap, maakte Weisscher afgelopen dinsdagavond op Facebook een openbare groep aan waar mensen klachten kunnen melden en ervaringen kunnen delen.

Bij deze groep, genaamd Bodemdaling Zuidoost-Drenthe, zijn inmiddels ruim 70 mensen aangesloten. Een bewoner van de straat Dommerskanaal ZZ en een bewoonster van de straat Stieltjeskanaal in Zandpol geven via de speciale Facebookpagina aan dat het probleem ook bij hen speelt.

Wat de oorzaak of oorzaken zijn van de bodemdaling, is onduidelijk. Droogte wordt genoemd, maar in de buurt zijn ook verhalen te horen over gaswinning en maatregelen die genomen zijn vanwege de waterhuishouding.

‘Een verzakking van tien centimeter lijkt niet goed te passen bij gaswinning’

Kirsten Smit, woordvoerster van de NAM: ,,Bij gaswinning is de bodemdaling geleidelijk. In dat gebied maximaal twee tot vier centimeter over een periode van vijftig jaar. Dus een verzakking van tien centimeter lijkt niet goed te passen bij gaswinning. Het wijst meer op lokale oorzaken die vlak onder het oppervlak plaatsvinden.’’

Momenteel wordt er volgens Smit bij Nieuw-Amsterdam geen gas gewonnen. ,,Maar het veld is ook niet gesloten.’’

Loopt al onderzoek in Schoonebeek

De gemeente liet eerder deze week weten op onderzoek uit te gaan en met gedupeerden in gesprek te willen. Volgens woordvoerster Marianne Tiemens wordt er momenteel al wel een onderzoek gedaan naar de ernstige verzakking van een woning in het buitengebied van Schoonebeek. ,,Ook komt er een onderzoek in het veengebied in hoeverre inklinking van veen leidt tot verzakkingen van wegen.’’