Cultuurmonitor: Emmenaren willen wel meer aan cultuur doen, maar 'voorstelling of festiviteit moet voor iedereen betaalbaar zijn'

Emmenaren waarderen de culturele activiteiten van vorig jaar in hun gemeente met een hoger cijfer dan in 2017 en vinden dat een voorstelling of festiviteit voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moet zijn.

Dat blijkt uit de nieuwe Cultuurmonitor, een grootschalig onderzoek naar de cultuurbeleving onder de inwoners van de gemeente Emmen.

Het rapportcijfer dat de inwoners van de gemeente Emmen aan de hoeveelheid en de kwaliteit van het culturele aanbod geven is van een 6,7 naar een 6,8 gegaan.

Wat zijn de bekendste culturele instellingen?

In 2017 heeft de gemeente Emmen een vergelijkbaar cultuuronderzoek laten uitvoeren. Het Atlas Theater, het Veenpark in Barger-Compascuum, Bibliotheek Drenthe en Bioscoop Kinepolis in Emmen zijn in 2019 verreweg de meest bekende culturele instellingen. De naamsbekendheid van veel instellingen is de afgelopen 5 jaren toegenomen. Het bezoek aan voorstellingen is bijna gelijk: 86 procent in 2017 en 87 procent in 2019.

Een greep uit de uitkomsten

Welke culturele activiteiten beoefenen Emmenaren? De meest populaire activiteiten is tekenen of schilderen (20 procent), zingen (15 procent), het bespelen van een muziekinstrument (13 procent) en fotografie/film (12 procent)

En waarom doen mensen niet mee aan culturele activiteiten? De meest genoemde reden om niet cultureel actief te zijn, is ‘geen interesse’ (28 procent), gevolgd door ‘geen tijd’ (21 procent) en ‘het is te duur’ (11 procent).

De festivals en evenementen in de gemeente mogen op grote bekendheid rekenen. Maar liefst 99 procent van de inwoners kent ten minste één Emmens festival of evenement. 72 procent van de Emmenaren heeft in de afgelopen 12 maanden minimaal één festival bezocht. Bijna driekwart van de inwoners vindt kunst en cultuur (heel) belangrijk voor de Nederlandse samenleving. Twee derde vindt kunst en cultuur (heel) belangrijk voor de gemeente Emmen.

Lagere toegangsprijzen

Opvallend is dat minder dan de helft aangeeft kunst en cultuur heel belangrijk te vinden voor zichzelf. Om mogelijkheden om het cultureel aanbod in Emmen zodanig te veranderen dat mensen meer of actiever zou deelnemen, wordt vooral gezegd dat de toegangsprijzen naar beneden moeten. Een voorstelling of festiviteit moet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn, zo blijkt uit de Cultuurmonitor.

Groei

Wethouder Kleine: ,,De uitkomsten van de Cultuurmonitor geven ons belangrijke informatie om cultuur te laten groeien in onze gemeente. Daarom blijven wij deze monitor ook in de toekomst uitvoeren.”

Lees de volledige Cultuurmonitor via deze link.