Groningen daalt op ranglijst toiletvriendelijke gemeenten, Assen doet het 'verbazingwekkend goed'

Groningen daalt flink op de ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de app HogeNood. Assen daarentegen doet het volgens de stichting ‘verbazingwekkend goed’.

Ook Emmen daalt op de ranglijst. Deze gemeente staat dit jaar op een 37ste plek, vorig jaar was dat nog plek 27.

Voor het vierde jaar op rij maakte HogeNood op Wereld Toiletdag een ranglijst over de toiletvriendelijkheid van de 50 grootste gemeenten. Hoewel het aantal openbare toiletten in Groningen dit jaar met 16 procent toenam, zakte de gemeente 16 plekken in de ranglijst.

Top en flop 10

Groningen behoort daarmee tot een van de sterkste dalers. Dat komt doordat andere gemeenten nog meer toiletten aan de database van HogeNood toevoegen en daarmee Groningen inhalen. Ook Emmen kampt met dit probleem.

Assen doet het daarentegen goed. Omdat de gemeente niet tot de grootste gemeenten behoort, wordt de Drentse plaats niet meegenomen in de top 50. Mocht dat wel het geval zijn, dan zou Assen in de top 10 staan.

Voor Hoogeveen geldt dat niet. Die gemeente zou zelfs in de flop 10 eindigen.

Opvallend is volgens de Maag Lever Darm Stichting dat er in veel gemeenten in het Noorden van het land nog helemaal geen beleid is voor het beschikbaar stellen van openbare toiletten.

Tekort aan openbare toiletten

Met het bekendmaken van deze ranglijst vraagt de Maag Lever Darm Stichting aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. Volgens de stichting is er in Nederland nog steeds een groot tekort.

Genoeg openbare toiletten zijn volgens de stichting niet alleen belangrijk voor buik- en blaaspatiënten maar eigenlijk voor iedereen die onbezorgd op pad wil.

De grote winnaar van de lijst is Alkmaar, waar er per 1500 inwoners een openbaar toilet is. Nissewaard sluit de lijst met 6500 inwoners per toilet.