Krimp is het begin van een nieuwe werkelijkheid

Emmen - Krimp, het onderwerp is niet populair, maar wij hebben er maar mee te dealen. Dat werd duidelijk op de avond die het Kenniscafé Emmen afgelopen woensdag in NHL Stenden hogeschool over dit thema organiseerde.

Hans Elshof, data-analist bij het Trendbureau Drenthe, ging in op de verschillende soorten krimp en maakte het verschijnsel inzichtelijk met cijfers, grafieken en kaarten. Binnenkort is een op de drie Drenten ouder dan 65, zo liet hij zien.

De traditionele bevolkingspiramide krijgt in de krimpgebieden steeds meer de vorm van een urn. De aanwezige bezoekers keken elkaar aan en zagen dat hij gelijk had. Maar Elshof prikte ook de nodige mythes door, zoals de stelling dat het dorp dood is als de school dichtgaat.

Onverwachte kansen

Elles Bulder, lector Leefomgeving in Transitie bij de Hanzehogeschool, is duidelijk: ,,Krimp kun je niet keren, maar wel begeleiden.” En dan ligt het er maar net aan welke bril je opzet. Zie je de leegte of de ruimte? In Drenthe geven wij onze leefomgeving gemiddeld bijna een 8, terwijl dat cijfer landelijk een 7,5 is. Met de juiste bril, zie je ook onverwachte kansen, zoals een artikel in babyspulletjes in een dorp met alleen opa’s en oma’s. Krimp is niet het einde, zo leerde deze avond, maar het begin van een nieuwe werkelijkheid.