Deroepert
Door Henk Folkerts

Mijn verjaardag

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn weer in Emmen aangekomen. Althans fysiek. De zwartepietdiscussie is echter is helaas hier nooit weggeweest.

Zoals de Engelsen helemaal het nieuws over de Brexit zat zijn, heb dat met de zwartepietdiscussie. In Emmen stonden er twee groepen op het Raadhuisplein te demonstreren. Voor en tegenstanders van Zwarte Piet, ‘De lieve Goede Sint’ en ‘Wakker Noorden’. Er was echter wel een grote overeenkomst tussen deze twee groepen, namelijk: ‘domheid’. Al was het maar om hiervoor de straat op te gaan.

Hopelijk gaat de middenstand in Emmen een topperiode tegemoet. Ze hebben in ieder geval al flink kunnen oefenen, want ik ben ongelofelijk verwend met allerlei cadeautjes. Ik was de afgelopen week namelijk jarig. Het was een gezellige dag met veel aanloop van kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden. Er zijn mensen die niets met hun verjaardag hebben, maar ik wel. Ik vind het wel prettig om in de belangstelling te staan. Ik ben niet voor niets zanger en frontman van de band Williamstown Inc. en columnist. Eerlijk is eerlijk. Veel gekregen dus, zoals mooie tekeningen, lekkere drank, boeken en cadeaubonnen.

Van mijn vrouw kreeg ik een goed scheerapparaat. Dat kwam me goed uit, want met mijn vorige scheerapparaat ruïneerde ik zo ongeveer mijn huid. U had me dan ook makkelijk kunnen herkennen aan de dikke rode krassen op mijn gezicht. De dag na mijn verjaardag viel het mijn vrouw op dat ik er zo gladjes uitzag. Geen stoppeltjes, helemaal niets.

Heb ik dus altijd gedacht dat ik zo’n mooie stoere zware baardgroei had. Nee dus, ik had gewoon een slecht scheerapparaat… Je hoeft dus niet perse als volwassen kerel op het Raadhuisplein te demonstreren, voor of tegen Zwarte Piet, om dom te zijn.