GroenLinks Emmen wil uitleg van burgemeester Van Oosterhout: 'Hoezo moeten journalisten niet piepen?'

Emmen - Had burgemeester Eric van Oosterhout meer afstand moeten nemen van demonstranten die tijdens de intocht van Sinterklaas in Emmen journalisten bedreigden? De fractie van GroenLinks vindt van wel.

Volgens de partij had de burgemeester afstand moeten nemen van mensen die met bedreigingen, racistische leuzen en geweld hun standpunt kenbaar willen maken. Volgens GroenLinks had Van Oosterhout de persvrijheid van de journalisten moeten garanderen. Dat heeft hij zaterdag onvoldoende gedaan. De partij gaat raadsvragen over deze kwestie stellen.

‘Jullie moeten niet piepen’

De fractie van GroenLinks in Emmen eist uitleg van burgemeester Eric van Oosterhout over de intocht van Sint-Nicolaas. Van Oosterhout liet zich ontvallen dat journalisten ‘niet moeten piepen’ als ze tijdens hun werk bedreigd worden door demonstranten.

De partij is niet gelukkig met die uitspraak. ,,Afgelopen zaterdag voor, tijdens en na de intocht van Sinterklaas hing er een gespannen sfeer in het centrum van Emmen. GroenLinks Emmen is blij dat geweld tegen vreedzame betogers is voorkomen door de adequate aanwezigheid van de politie. Helaas hebben wij moeten constateren dat er voor journalisten niet altijd een veilige omgeving was en dat onze burgemeester daar een rol in heeft gespeeld.”

Burgemeester gaat met demonstranten op de foto

De fractie van GroenLinks is verbaasd bij het zien van de aflevering van Bramlandt #20. Daarin is te zien hoe journalist Bram Douwes en cameraman Matthijs Sorgdrager bedreigd en ‘aangetikt’ worden als ze hun werk willen doen. Aansluitend krijgen ze van burgemeester Eric van Oosterhout de woorden ‘jullie moeten niet piepen’ te horen.

De verslaggever en de cameraman worden met klem verzocht om de openbare ruimte waarin zij aan het werk zijn, te verlaten. Van Oosterhout laat de mensen die bedreigingen uiten buiten schot. De burgemeester is met deze demonstranten nog op de foto gegaan.

‘Is de burgemeester niet te voorzichtig?’

,,We zien op beeld hoe onze burgemeester aangeeft dat de journalisten niet moeten lopen te piepen als de jongens boos worden als er een draaiende camera op hen af komt.” Ook zegt Van Oosterhout in de video dat hij burgemeester van iedereen is en met iedereen op de foto kan gaan.

,,Bij ons rijst de vraag of de burgemeester hier niet té voorzichtig is. Hij had toch afstand moeten nemen van mensen die met bedreigingen, racistische leuzen en geweld hun standpunt kenbaar willen maken?”

‘Burgemeester moet journalisten ook beschermen’

Volgens GroenLinks heeft de handelwijze van Van Oosterhout de journalisten in hun werk gehinderd. ,Dit is, onzes inziens, in strijd met het recht tot vrije pers. Het hinderen van journalisten bij het uitvoeren van hun werk past niet in onze rechtstaat. Ook zij zouden bescherming moeten krijgen van diegene die over de openbare orde en veiligheid gaat: onze burgemeester.”