Sinterklaas in Emmen: een intocht met twee gezichten

Emmen - De intocht van Sinterklaas in Emmen verliep grotendeels feestelijk. Maar door een opstootje op het Raadhuisplein moest de route van de goedheiligman wel worden ingekort.

Dat Sinterklaas een feest voor jong én oud is, blijkt wel bij de entree van de goedheiligman in Emmen. Martin Stigter (74) zit met een papieren mijter op zijn hoofd de komst van Sint af te wachten.

Als kleine jongen ging hij al trouw ieder jaar naar de intocht, toen nog in zijn toenmalige woonplaats Boskoop in Zuid-Holland. ,,Dat moest in die tijd ook wel”, vertelt hij. ,,Want als je niet ging, hoefde je ook niet op cadeautjes te rekenen.”

‘Blij dat we hier op hebben gewacht’

Zijn bezoekje aan de intocht in Emmen voert Stigter weer terug naar vervlogen tijden. ,,Ik wilde het graag weer een keer zien en zo haal ik toch weer herinneringen op aan vroeger”, vertelt hij.

Als Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten hem met veel lawaai passeren, oordeelt hij dat Emmen dit jaar weer een mooie intocht heeft. ,,Ik ben blij dat we hier zo lang op hebben gewacht.”

De 4-jarige Mary Jane Giling moest ook lang wachten voor ze Sinterklaas in het echt kon bewonderen. Volgens moeder Sabine is haar dochter groot fan van de goedheiligman. ,,Ze loopt in de zomer al sinterklaasliedjes te zingen”, lacht ze.

Op de schouders van vader Stanley slaat Mary Jane de intocht gade. Af en toe zwaait ze voorzichtig terug naar alle pieten, maar die lijken haar tijdens het uitdelen van de pepernoten wat over het hoofd te zien. Gelukkig voor haar staan twee jeugdige buurtgenootjes vlakbij en die delen uit zichzelf al hun lekkernijen met haar.

Terwijl Sinterklaas zijn ronde door het Emmer centrum vervolgt, hebben Sara-Lotte (9), Jasmijn (6) en hun moeder Lisette Oost een plekje op de eerste rij bij het podium bij de Grote Kerk weten te bemachtigen.

,,Mijn dochter is vlogger en wilde alles meemaken, dus dan moet je ook vooraan staan”, vertelt Lisette Oost. Sara-Lotte heeft voor haar video een aantal pieten geïnterviewd. ,,Ik heb ze gevraagd hoe het weer in Spanje is en hoe oud ze zijn.”

Al kreeg ze op die laatste vraag niet echt een duidelijk antwoord. ,,Profpiet zei dat hij ouder was dan mij en mama, maar jonger dan mijn oma.”

Wapenstok

Waar naast de Grote Kerk het kinderfeest in volle gang is, is de sfeer op het Raadhuisplein grimmig. Volgens een politieagent is er door een groep voorstanders van Zwarte Piet met eieren en vuurwerk gegooid naar een handjevol anti-Zwarte Pietdemonstranten.

Om de rust weer terug te laten keren, is volgens de politie ingegrepen en is daarbij ook de wapenstok gebruikt. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Door dit incident is de route van de intocht ingekort en ging Sinterklaas niet via het Raadhuisplein, maar binnendoor naar het Emmer Sinterklaashuis. Volgens burgemeester Eric van Oosterhout is voor de zekerheid en de veiligheid gekozen om de route aan te passen.

,,Sinterklaas had natuurlijk een enorm gevolg met veel kinderen en daarmee wilden we niet langs het Raadhuisplein”, verklaart hij deze keuze. Volgens Van Oosterhout is de intocht behoudens het incident rustig verlopen. ,,Bij het podium was het een fantastisch feest. Per saldo kijk ik dan ook terug op een mooie intocht.”

Vijfduizend bezoekers

Laurens Meijer, centrummanager en organisator, schat dat zo’n vijfduizend mensen de Emmer intocht hebben bezocht. ,,Langs de route en op het podium was het een groot feest”, vertelt hij.

,,Ik denk ook dat de kinderen bij het podium niets mee hebben gekregen van wat er op het Raadhuisplein gebeurde. Omdat ik allemaal blije gezichten heb gezien en omdat het voor de kinderen een groot feest was, spreek ik nog steeds van een geslaagde editie.”

Demonstratie komt niet uit de verf

Dimitri Knobbe blijft met een wrange nasmaak achter na de intocht van Sinterklaas. Hij was een van de vijf anti-Zwarte Pietdemonstranten, die naar Emmen waren afgereisd. Volgens hem is hun demonstratie op het Raadhuisplein totaal niet uit de verf gekomen doordat de route is aangepast.

,,Eigenlijk is dat een understatement, want Sinterklaas is hier niet eens langsgekomen”, vertelt hij. Knobbe is naar eigen zeggen ontzettend teleurgesteld in de autoriteiten en vindt dat ze niet adequaat hebben opgetreden tijdens het incident op het plein.

,,Daardoor werd het ons onmogelijk gemaakt om goed te kunnen demonstreren. Ons grondrecht om dat te doen, werd in Emmen niet verdedigd. Ik ga daarom ook nog klachten hierover indienen bij de gemeente en de politie.”