Emmen deelt mee in woningbouwpot van 1 miljard

Emmen - Ook Emmen krijgt een deel van de 1 miljard euro rijksgeld om de huizenbouw vlot te trekken. Dat gebeurt na een ingreep van de Tweede Kamer.

Het Noorden was aanvankelijk flink onderbedeeld. Alleen Groningen kon aanspraak maken op de nieuwbouwbonus. Dat leidde tot onvrede.

Het CDA diende gisteren een amendement in tijdens de behandeling van het Belastingplan 2020. Dat is met een ruime meerderheid aangenomen. Naast Emmen is ook Leeuwarden toegevoegd aan de lijst met in totaal dertien nieuwe steden. Corporaties krijgen hier 25.000 euro per nieuw gebouwde woning.

Rumoer

De ingreep heeft alles te maken met het rumoer rond de verhuurdersheffing. Corporaties dragen samen 1,7 miljard euro af aan de staatskas. Terwijl dat geld landsbreed door huurders wordt opgebracht, zou de nieuwbouwbonus aanvankelijk alleen neerdalen in de Randstad.

,,Ik denk dat de verhuurdersheffing inderdaad op zijn laatste benen loopt’’, meldt CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes, die het amendement over de nieuwbouw gisteren indiende. Ronnes vond dat er op korte termijn alsnog iets moest gebeuren voor steden buiten de Randstad. Hij spreekt over ongelijkheid. ,,Steden als Emmen en Leeuwarden vielen buiten de boot, terwijl ook daar veel woningen nodig zijn.’’

Miljard

De regeling gaat in per 1 januari. De pot van 1 miljard euro is niet onbeperkt; wie het eerst komt, het eerst maalt. Het rijk trekt de bonus af van de verhuurdersheffing die corporaties aan het einde van het jaar moeten afdragen.

Het kabinet wil met de 1 miljard euro komend jaar de bouw aanjagen van 75.000 nieuwe woningen. Het woensdag gepresenteerde stikstofpakket maakt de weg ervoor vrij.