Het Drents Museum heeft een Van Gogh: schilderij gekocht samen met Van Gogh Museum

Assen / regio - Het Drentse schilderij van Vincent van Gogh is gekocht door het Drents Museum in Assen en het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het schilderij wordt zo spoedig mogelijk naar Assen overgebracht.

Dat is donderdagmorgen bekendgemaakt. De twee musea betaalden gisteren tijdens een veiling bij Sotheby’s in New York zo’n 2,4 miljoen euro voor het werk: Onkruid verbrandende boer uit 1883.

Voor het Drents Museum is kleine schilderij is het tweede werk van Van Gogh. Eerder werd al De turfboot gekocht, ook dat is in 1883 in Nieuw-Amsterdam gemaakt. Het schilderij zal afwisselend in de musea te zien zijn.

Te zien tijdens tentoonstelling ‘Barbizon van het Noorden’

Het schilderij zal getoond worden tijdens de tentoonstelling in het Drents Museum. Deze tentoonstelling laat zien hoe kunstschilders zich hebben laten inspireren door het Drentse landschap, en opent volgende week. Wanneer het Van Gogh-schilderij kan worden toegevoegd is nog niet bekend.

Van Gogh verbleef in 1883 bijna drie maanden in Drenthe, waar hij diep onder de indruk was van het landschap met heide en veengrond. In zijn tekeningen en schilderijen probeerde hij de sfeer en de stemming van het platteland in de herfst vast te leggen. Hij schilderde meerdere landschappen in donkere kleuren, soms met werkende figuren.

Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf ten minste achttien studies schilderde, het merendeel daarvan is verloren gegaan. Vandaag de dag worden slechts vijf schilderijen aan de Drentse periode toegeschreven, Onkruid verbrandende boer is daar een van.

In de collectie van het Van Gogh Museum bevinden zich al drie werken uit Drenthe en ook het Drents Museum heeft er een in bezit. Met de aankoop van dit werk zijn nu alle Drentse schilderijen in Nederlandse openbare collecties.