Richard Ridderman: ‘Kijk naar de ogen van de spelers en dan weet je genoeg’

Schoonebeek - Richard Ridderman is 50 jaar en woonachtig in het oliedorp Schoonebeek. Lees meer over de eigenaar van Ridderman Auto in deze Sportief Persoonlijk.

Welke sport geef je training in en bij welke vereniging?
„Ik ben trainer van de JO11-1 bij voetbalvereniging SVV’04 in Schoonebeek. Daarvoor heb ik ook diverse jeugdteams getraind. Lang daarvoor was ik keepertrainer van het eerste seniorenteam.”

Hoe vaak geef je training per week?
„Ik geef twee keer per week training aan de JO11-1, samen met mijn neefje Bart Slomp. Bart speelt in de JO19-1 en traint aansluitend op de trainingsavonden ook met zijn eigen team. Hij staat dus ook ongeveer twee keer drie uur per avond op het veld. Van dat soort jongens heb je als vereniging nooit genoeg. Op de zaterdag ben ik er uiteraard ook bij als leider, samen met Marco Boeren.”

Wat kenmerkt dit team?
„Passie, leergierig en de absolute wil om beter te worden. Er zit balans in het team, ook emotioneel en dat maakt het ook bijzonder fijn om met dit team te werken. Als ik zie hoe gedreven de jongens trainen, spelen en met elkaar omgaan... Dat maakt de JO11-1 tot wat het is geworden: een echt team.”

Waaruit blijkt de passie van de spelers?
„Kijk naar de ogen van de spelers en dan weet je genoeg. We beginnen om 18.30 uur met de training maar om 18.15 uur staan de jongens al in de startblokken. Recent hebben we de penalty shoot-out gedaan bij FC Emmen tegen Vitesse. Helaas mochten maar vijf spelers van ons team de penalty’s nemen en op de tribune plaatsnemen. Toch konden we met dank aan Marco mooie zitplaatsen regelen. Na de wedstrijd kwamen de penaltynemers en de rest van het team elkaar weer tegen in het station. Het werd één grote omhelzing en feest. Als je dat ziet kijk je als leiders elkaar aan en dan zie je één grote glimlach.”

Op welke niveau geef je training?
„Vorig jaar zaten de jongens in de JO10-1, op het niveau van de tweede klasse. De JO11-1 van vorig jaar voetbalde ook tweede klasse, vandaar de keuze om in de tweede klasse te spelen. We hebben nu vijf competitiewedstrijden gespeeld en staan met een wedstrijd minder in de benen fier aan kop. Na de winterstop zal het eerste klasse worden, want daar horen wij ook in thuis. Ik had wel alle vertrouwen in het nieuwe team, ondanks de matige prestaties van vorig jaar. Als ik zie hoe ze het vanaf het begin hebben opgepakt: dat is indrukwekkend. Ze hebben geen stappen vooruit gemaakt, maar sprongen. Ook hebben we inmiddels vier bekerwedstrijden gespeeld en gewonnen. Inmiddels zitten we bij de laatste zestien van Noord-Nederland. Met recht een prestatie!”

Gloriemoment?
„Mijn persoonlijke gloriemomenten zijn denk ik nationaal jeugdkampioen in zaal als keeper en de uitnodiging van sc Heerenveen om een testwedstrijd te keepen. Dat was overigens pas op mijn 21e. Daarnaast natuurlijk de kampioenschappen met de jeugdteams waar ik trainer en leider van was. Die uitbundigheid, die geweldige ontlading en de emotie. Daar krijg ik nooit genoeg van.”

Dieptepunt?
„Ik zie het leven liever positief, want met dieptepunten heb ik persoonlijk niet zoveel op . Iedereen heeft zo zijn of haar dingen. Deze heb ik ook.”

Als ik de baas van mijn sportvereniging zou zijn, dan:
„Zou ik zeker de jeugdopleiding de eerste prioriteit geven. Simpel voorbeeld: het eerste team heeft een hoofdtrainer. Een hoofdtrainer voor de jeugd zou zeker - in combinatie met goede jeugdtrainers - een verschil kunnen gaan maken. De nadruk ligt dan veel meer bij het opleiden in plaats van dat iedereen zijn of haar ding doet wat goed is voor het eigen team, overigens met de beste bedoelingen. Opleiden staat en valt met kwaliteit voor ‘de klas.’ Hoe ga je opleiden op en welke visie heb je. Daar zal je naar faciliteren moeten.”

Een relatie?
„Jazeker, ik ben sinds 1 juni 2010 getrouwd met Heleen.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is:
„De kinderen knuffelen.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Op het voetbalveld om naar onze zoons Sam en Joris kijken en gewoon simpel samen thuis zijn met hapjes op tafel. Dat is genieten.”

Hoogtepunten in jouw leven?
„De geboorte van onze zoons.”