Deroepert
Door Henk Folkerts

Alles heeft zijn ritme

In de auto, op weg naar de winkel, zie ik langs de weg een bord van het Drenthe College staan, die deze maand een ‘open dag’ organiseert.

En ik bedacht me ineens: ‘Staan deze borden er nu weer of staan ze er nog steeds?’ ‘Nu weer’, bedacht ik halverwege mijn autoritje. Er stond immers op datzelfde bord ‘2019’. De tijd gaat blijkbaar erg snel en alles heeft zijn eigen ritme. De uren van de dag, de zeven dagen van de week, eb en vloed, de maanden, de seizoenen, etc. Allemaal zaken die bepaald zijn, die structuur geven en waar we geen invloed op hebben. We zeggen niet voor niets: ‘de dagelijkse gang van zaken’. Als je het wilt zien is er blijkbaar een zekere cadans in het leven.

Maar ook het nieuws heeft een bepaald ritme. Het wekelijkse nieuws met de minister-president. Net als de afgelopen jaren is er in deze periode weer de Zwarte Piet-discussie. Het wachten is op het nieuws over de eerste gipsvlucht en het eerste tonnetje haring. Al die steeds terugkerende dingen zijn wellicht saai, en voorspelbaar.

Man, man, wat een gedachtes je allemaal kunt hebben tijdens zo’n autoritje. Ik werd enigszins weemoedig bij het overdenken van dit alles en ik realiseerde me dat ik blijkbaar ouder wordt. Op de terugweg in de auto met wat kerstspullen die ik had gehad gekocht op de achterbank, bedacht ik me dat ik verleden jaar rond deze tijd precies hetzelfde deed. Zo schuiven we allemaal langzaam maar zeker de kerstperiode in.

Ik bedacht me ineens, wanneer was het voor het laatst was dat ik voor het eerst iets gedaan heb? Ik hoop voor u dat dat nog niet zo lang geleden is.