FC Emmen moet meerdere erkennen in AZ: 3-0

Emmen - FC Emmen wist de sterke zegereeks van AZ zondagavond geen halt toe te roepen. De Drenten gingen in Den Haag kansloos met 3-0 onderuit.

Doet-ie het wel of doet-ie niet. Dat was voorafgaand aan de wedstrijd AZ-FC Emmen de grote vraag aan Dick Lukkien, die moest beslissen of hij de pas speelgerechtigde Peruviaanse centrumverdediger Miguel Araujo meteen in de basis zou laten starten.

De trainer durfde het nog niet aan met de 25-jarige nieuwkomer en daar was wel wat voor te zeggen. Hoewel de Drenten dit seizoen bepaald niet bekend staan om hun solide defensie en vers bloed op dat front zeker geen overbodige luxe is, ging het vorige week tegen Vitesse juist redelijk met het centrale verdedigingduo Keziah Veendorp en Michaël Heylen. Daarbij zou het misschien ook wel verstandig zijn om Araujo eerst wat wedstrijdritme op te laten doen.

Met lood in de schoenen naar Den Haag

Dus liet Lukkien alles bij het oude in Den Haag, waar de Alkmaarders nog steeds hun tijdelijke domicilie hebben totdat het dak op het eigen stadion is hersteld. Het stond in de residentie aanvankelijk helemaal niet zo slecht bij de Drenten, hoewel ze waarschijnlijk wel met het lood in de schoenen naar Den Haag kwamen. Wat wil je? AZ draait al weken als een tierelier en won de laatste duels stuk voor stuk met grote cijfers. Daarbij zat de 5-0 afstraffing die FC Emmen vorig jaar kreeg in Alkmaar ook nog vers in het geheugen.

Het enige waar Lukkien en zijn mannen op mochten hopen, was dat de Europacup-reis naar het akelig verre Kazachstan nog in de benen zat bij de tegenstander, maar dat viel uiteindelijk ook tegen. AZ toonde zich gretig genoeg om ook de Emmenaren aan te laten sluiten in het rijtje forse uitslagen van de laatste tijd, al bleef de schade met 3-0 nog beperkt. Dat FC Emmen het niettemin nog ruim een half uur droog hield tegen de nummer twee van de eredivisie, was te danken aan het feit dat de Denten geconcentreerd begonnen aan de klus.

Stengs, Boadu en Idrissi gevaarlijk

De gevaarlijk voorhoede van de Alkmaarders met Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi lag aanvankelijk redelijk aan de ketting en de Emmer voorwaartsen liepen trouw mee met de continu ver opkomende backs Jonas Svensson en Owen Wijndal. ,,Verdedigend staat het goed bij FC Emmen’’, oordeelde ook analist Hennie Meijer. ,,AZ heeft moeite de vrije man te vinden en levert voor AZ-begrippen ook redelijk vaak de bal in. Dat is mede te danken aan het feit dat FC Emmen erin slaagt de ruimtes klein te houden.’’

Eén van de eerste echt gevaarlijke momenten van de kant van de thuisclub kwam voort uit een hoekschop, die bijna tot doelpunt werd gepromoveerd door Boadu. Het was de Emmer keeper Dennis Telgenkamp die in een reflex op de lijn redding bracht. Het was jammer dat dezelfde doelman even later verantwoordelijk was voor de openingstreffer. Telgenkamp kwam wat al te driest zijn hok uit toen Svensson gevaarlijk in het strafschopgebied opdoemde. De sluitpost beukte de Noor onderuit, waarop scheidsrechter Siemen Mulder onverbiddelijk naar de stip wees. Vanaf elf meter was het voor Teun Koopmeiners vervolgens een koud kunstje om de 1-0 op het scorebord te zetten.

Stengs scoort via been Burnet

,,Daar gaat je hele plan, door zo’n actie van de keeper’’, stelde Meijer enigszins teleurgesteld vast. ,, Je had controle, kon misschien overleven, maar dat wordt nu heel moeilijk.’’ FC Emmen kreeg toch een kans op de gelijkmaker, maar spits Marko Kolar strandde op doelman Marco Bizot. In de aanval erop was het aan de andere kant raak. Het was Boadu die de 2-0 op het scorebord bracht. ,,Toch wel frustrerend dit’’, aldus Meijer. ,,Het positiespel van Fc Emmen was best aardig, maar je verliest toch.’’

De 3-0 volgde aan het begin van de tweede helft. De Emmer verdediging probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar het was in derde instantie toch Calvin Stengs die via het been van Lorenzo Burnet binnenschoot. Daarmee was de wedstrijd uiteraard gespeeld. FC Emmen probeerde nog voorzichtig op jacht te gaan naar een eretreffer, maar het zat onder anderen Michael de Leeuw niet mee.