Drents schilderij Van Gogh gaat volgende week onder de hamer bij Sotheby's in New York

Regio - Twee doeken van Vincent van Gogh gaan volgende week woensdag onder de hamer bij Sotheby’s in New York. Een daarvan schilderde Van Gogh in 1883 in Drenthe: een schilderij van een boer die onkruid verbrandt.

Dat meldt The Art Newspaper.

Sotheby’s schat in dat het in Drenthe geschilderde werk ongeveer 700.000 dollar gaat opbrengen. De in Amsterdam actieve kunsthandelaar Jacques Goudstikker kocht het schilderij in de jaren dertig. Toen hij in 1940 naar het buitenland vluchtte, kwam hij om het leven en viel het schilderij in Duitse handen. Na de oorlog werd het schilderij eigendom van de schoondochter van Goudstikker.

Het andere doek toont slenterende mensen in Parijs, gemaakt in 1886 en wordt geveild door de erfgenamen van een oogarts. Sotheby’s schat dat er circa 6 miljoen dollar voor wordt betaald.

De Drentse maanden van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh woont vanaf 11 september 1883 drie maanden in Drenthe. Hij bezoekt de provincie op aanraden van collega's Anthon van Rappard en Anton Mauve, maar ook dankzij zijn broer Theo. Die zag een jaar eerder in Parijs een doek van Max Liebermann; de Duitser kwam jaarlijks in Zweeloo om daar te werken.

Van Gogh woont eerst korte tijd bij logementhouder Albertus Hartsuiker aan de Pesserstraat in Hoogeveen (waar hij de begraafplaats schildert), voordat hij op 2 oktober per trekschuit naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord reist en zijn intrek neemt in het logement van Hendrik Scholte - het huidige Van Gogh Huis. Vanuit die plek verkent hij Drenthe; onder andere in Zweeloo schildert hij landschappen en het boerenleven. Van Goghs Drentse periode eindigt op 5 december 1883, als hij vanuit Hoogeveen de trein naar Nuenen neemt, terug naar zijn ouderlijk huis.