Directeur Esdal verwacht in mei duidelijkheid over financiën nieuwbouw Borger

Directeur Matthias Kooistra van het Esdal College verwacht in mei 2020 duidelijkheid te krijgen over de financiële dekking van de nieuwbouw in Borger.

Die maand bespreekt de gemeente de lijnen die het in de toekomst wil uitzetten.

De nieuwbouw voor het Esdal kwam donderdagavond tijdens de begrotingsvergaderingen van de gemeenteraad regelmatig voorbij. Om een stap vooruit te zetten brachten de coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en D66 een amendement in voor een investeringsfonds om grote projecten zoals de nieuwbouw voor het Esdal, maar ook onder meer de aanleg van een nieuw sportpark in Odoorn en een multifunctionele accommodatie in Tweede Exloërmond te bekostigen. Door eenmalig de OZB te verhogen met 3,25 procent, kan er jaarlijks vanaf 2021 een bedrag van 2021 opzij worden gezet. Het amendement werd uiteindelijk teruggetrokken.

Niet eenvoudig

In de begroting staat nog geen bedrag genoemd bij de nieuwbouwplannen. Kooistra denkt echter komend voorjaar duidelijkheid te krijgen, zegt hij op basis van gesprekken met de gemeente. Een jaar geleden sprak hij in deze krant de hoop uit al dit jaar stappen te kunnen zetten.

,,Uiteraard vind ik het jammer dat het zo lang duurt, maar ik heb begrip voor de situatie. Financieel ligt het niet eenvoudig bij Borger-Odoorn.” De gemeente kiest er namelijk voor de OZB met vijf procent te verhogen en de reserves voor een half miljoen aan te spreken. Bovendien moet er ook nog voor drie ton aan bezuinigen worden weggepoetst uit de begroting.

Andere keuze?

Het Esdal huist momenteel in een gedateerd pand uit 1929, een voormalige ulo. ,,Een pand die niet meer voldoet aan de moderne maatstaven.” Volgens Kooistra loopt de discussie over de huisvestingssituatie al een fiks aantal jaren. ,,Op termijn krabben kinderen en ouders zich achter de oren: wil je op deze plek straks nog les krijgen of maak je een andere keuze?”

Vorig jaar is al een onderzoek gehouden naar mogelijke locaties voor de nieuwbouw. Als voorkeur rolde een plek bij de brandweer, ten zuiden van de N374, uit. De gemeente heeft de grond al in eigendom en is met het openbaar vervoer goed te bereiken. De kosten liggen rond de vier miljoen euro en bij het nieuwe onderkomen wordt uitgegaan van 132 leerlingen. Momenteel zitten er 190 leerlingen op het Esdal in Borger.