Saskia Boelsums uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2020

Saskia Boelsums is uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar. Dat is vrijdagmorgen bekendgemaakt op Radio 1.

De in Nieuw-Schoonebeek woonachtige fotograaf en beeldend kunstenaar behaalde in de eindronde van de verkiezing de meeste stemmen van het publiek. Boelsums (Amstelveen, 1960) maakt onder meer foto’s van landschappen met daarin invloeden van Nederlandse kunstschilders uit de 17 eeuw

De bekendmaking markeert de start van de Nationale Kunstweek, een jaarlijks initiatief bedoeld om meer mensen in aanraking te brengen met beeldende kunst. Andere finalisten waren Klaas Gubbels, Iris van Herpen, Theo Jansen, Barbara Nanning, Erwin Olaf, Daan Roosegaarde en Claudy Jongstra.

Eerdere winnaars Henk Helmantel en Claudy Jongstra

De verkiezing van de Kunstenaar van het Jaar wordt sinds 2003 gehouden. Eerder winnaars zijn onder anderen Henk Helmantel (2008), Ans Markus (2010), Sam Drukker (2011) en Erwin Olaf (2014). Vorig jaar ging de onderscheiding naar Claudy Jongstra.

Vrijdag worden tevens de Gouden K’s uitgereikt, prijzen voor mensen die zich lokaal hebben ingezet voor beeldende kunst. Onder anderen Dick Lubbersen uit Emmen ontvangt de onderscheiding.