Emmenaren houden pro-Pietendemonstratie tijdens Sinterklaasintocht

Emmen - Een aantal Emmenaren houdt een pro-Pieten demonstratie tijdens de intocht van de goedheiligman op zaterdag 16 november in het Emmer centrum.

Met de protestactie wil de groep een tegengeluid bieden aan de tegenstanders van het hulpje van de Sint, die onder de naam De Lieve Goede Sint ook langs de route staan.

Eind september kondigde de Groninger Dimitri Knobbe, kartrekker van dit initiatief, een protestactie in Emmen te willen houden. De gemeente Emmen heeft hier inmiddels toestemming voor verleend en heeft deze groep, die waarschijnlijk met tien tot vijftien man komen opdagen, een apart vak toegewezen. De 48-jarige Knobbe zou ook dergelijke demonstraties hebben opgezet in onder meer Groningen en Grou.

Arjon Heijnen van actiegroep Wakker Noorden heeft inmiddels ook met de gemeente gesproken en is tot een afspraak gekomen. Met tien man sterk zijn zij straks ook aanwezig tijdens de intocht. Volgens hem is Zwarte Piet onderdeel van de Nederlandse cultuur en dat mag ook gezegd worden. ,,Laat ik een ding voorop stellen: wij staan er niet om een kinderfeestje te verpesten. We willen ons niet in de kijker spelen als Sinterklaas in Emmen aankomt.” Een megafoon is dan ook uit den boze en agressie is het laatste dat Heijnen voorstaat.

Hij kan nog niet aangeven hoe het protest van Wakker Noorden precies in elkaar gaat steken. ,,Dat gaan wij onderling nog overleggen.” Ook is het nog niet bekend waar ze precies mogen staan langs de route.

Met de actie hoopt Wakker Noorden de anti Zwarte Piet demonstranten te ontmoedigen om naar Emmen te komen. ,,Maar waarschijnlijk zal ons protest ze niet afschrikken.”