Schade aan huizen na heien op voormalig Emmer theaterterrein

Emmen - Door heiwerkzaamheden op het terrein van het voormalige Emmer theater De Muzeval is schade ontstaan aan meerdere woningen. Op dit perceel wordt sinds kort een nieuwe school voor het Esdal College gebouwd.

Het gaat, zo zegt directeur Ralf Holthuis van bouwbedrijf Hesco in Stadskanaal, om scheurtjes in het stucwerk. De constructie van de woningen heeft volgens hem geen schade opgelopen.

In totaal zijn er acht meldingen van omwonenden binnengekomen. Het Esdal College meldt dat er in zijn schoolgebouw aan de Oosterstraat ook enkele scheurtjes in het stucwerk zitten. Dit pand ligt naast het bouwterrein. Holthuis zegt dat zijn bedrijf alle schade laat repareren. ,,We vinden het allemaal heel vervelend en we lossen het op.’’

Nieuwbouw voor leerlingen die nu nog aan Weerdingerstraat zitten

Hesco bouwt voor het Esdal College een nieuw onderkomen voor de leerlingen les die nu nog les krijgen in het schoolgebouw aan de Weerdingerstraat, ook wel de oude LTS genoemd. In de herfstvakantie en enkele dagen daarna zijn op het bouwterrein heipalen de grond in gewerkt.

Na enkele dagen kwamen meldingen binnen over schade. ,,Daarna hebben we gekozen voor een andere manier van heien. Een werkwijze met een verminderde kans op schade en overlast’’, zegt Holthuis.

Opnames en trillingsmeters

Voordat de werkzaamheden begonnen, zijn alle huizen in de buurt bezocht. Er werden opnames gemaakt en trillingmeters geplaatst. Het gebeurt vaker dat panden schade oplopen door heiwerkzaamheden in de buurt.

De schade die in Emmen is ontstaan, is volgens Holthuis iets groter dan bij vergelijkbare operaties. ,,Maar nogmaals, de constructie van de huizen is niet aangetast. Het gaat om scheurtjes in het stucwerk.’’

Oplevering over ruim een jaar

Matthias Kooistra, rector van het Esdal College, betreurt de schade en de overlast die buurtbewoners hebben ervaren. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat Hesco dit op een goede manier afhandelt.’’ Meerdere buurtbewoners laten weten niet op de kwestie te willen reageren.

Het nieuwe schoolgebouw krijgt een vloeroppervlak van 3900 vierkante meter en moet plek kunnen bieden aan 250 leerlingen. De bouw, die na verwachting over ruim een jaar is afgerond, vergt een investering van 6,5 miljoen euro. Nadat het schoolgebouw aan de Weerdingerstraat is verlaten, krijgt de gemeente Emmen dit pand in bezit. Het is nog onduidelijk wat er met dit gebouw gaat gebeuren.