Freek Gielen: ‘Handbal leeft in Emmen en omstreken’

Emmen - Freek Gielen is 31 jaar en woonachtig in Emmen. Hij is sergeant sportinstructeur in dienst van de Koninklijke Landmacht. Lees meer over Freek in deze editie van Sportief Persoonlijk.

Welke sport geef je training in en bij welke vereniging?
„Handbal. Dit is mijn tweede seizoen als hoofdtrainer. Hiervoor was ik trainer van het tweede team van E&O hier in Emmen en speelde zelf in het eerste team. Voordat ik naar E&O kwam speelde ik voor Swift Arnhem, Achilles Apeldoorn en Bevo Hc uit Panningen.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„De actie. Er wordt veel gescoord en er zijn veel wisselingen in score. Als coach kun je zeer veel invloed uitoefenen op het spel met onbeperkte wissels, time-outs en veel verschillen in aanval- en dekkingconcepten.”

Waarom geef je juist bij jouw club training?
„E&O is een echte traditionele vereniging met veel vrijwilligers en leden en heeft een rijke historie. De club is bekend in binnen en buitenland en heeft een positief imago. Handbal leeft in Emmen en omstreken, dus dat maakt het altijd interessant.”

Hoe vaak geef je training per week?
„Wij trainen met E&O in totaal zeven keer, waarvan vier trainingen met de bal. Verder geef ik binnen de club af en toe training aan de A-junioren en het tweede team. Naast het trainerschap bij E&O ben ik assistent-bondscoach bij het nationale herenteam onder de 18 jaar.”

Wat kenmerkt het eerste herenteam van E&O?
„Het zijn gedreven, leergierige en ambitieuze gasten die hart hebben voor de club en bereid zijn veel ervoor te laten. Ze hebben veel over voor elkaar en beginnen een hechte vriendengroep te worden.”

Op welke niveau geef je training?
„Wij spelen in de eredivisie en staan op dit moment eerste.”

Wanneer was de laatste wedstrijd en hoe ging het?
„De laatste wedstrijd was tegen Quintus in Kwinstheul, onder de rook van Den Haag. Deze tegenstander is de gedoodverfde favoriet in onze competitie, maar wij wonnen deze wedstrijd met 24-29. We hebben die week veel geïnvesteerd in het analyseren van de tegenstander. Als het strijdplan dan zo goed uitpakt, weet je dat de wisselwerking met de ploeg goed zit.”

Wie is jouw grote voorbeeld in de sport handbal?
„Harrie Weerman vind ik zeer inspirerend. Hij is oud-bondscoach van de heren en huidig assistent-bondscoach van de dames A-ploeg. Harrie is 72 jaar, maar nog zo vol met passie en drive. Hij is ook nog steeds betrokken bij de club en voor mij een mooi klankbord.”

Gloriemoment?
„Kampioenschap in de tweede divisie met het tweede team van E&O en in hetzelfde jaar het landskampioenschap met de A-junioren van E&O.”

Dieptepunt?
„Het als speler mislopen van de BeNe League. We werden in het seizoen 2016-2017 kampioen van de eredivisie met E&O, maar promoveerden niet rechtstreeks. Tegenwoordig is de promotieregeling gelukkig aangepast.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Mijn uiteindelijke doel is bondscoach worden of fulltime handbaltrainer zijn in een echt handballand zoals Duitsland, Denemarken of Spanje. Op korte termijn zou ik graag coach willen zijn in de BeNe League.”

Als ik de baas van mijn sportvereniging zou zijn, dan:
„Zou ik de hoofdtrainer opslag geven. Zonder gekheid: ik vind dat wij met Ernst Söllner een uitstekende voorzitter hebben. Hij heeft hart voor de club, een moderne manier van leidinggeven, weet een topsportcultuur te creëren en heeft oog voor alle mensen binnen de vereniging.”

Een relatie?
„Nee, daar heb ik momenteel nauwelijks tijd voor.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is:
„Mijn spullen pakken om direct door te gaan naar de club. Als ik tussendoor een keer goed kan koken is dat een luxe.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Ik mag zelf graag sporten, maar door mijn zwakke knie kan dat niet zo extreem als ik zou willen. Golf is naast mijn drukke leven een lekker alternatief en ik houd van een goede film op zijn tijd. Het liefst ga ik op vakantie, dus dat probeer ik ook een paar keer per jaar te doen.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Gymleraar. Uiteindelijk heb ik daar nu ook de papieren voor, maar ik ben blij met mijn huidige baan.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Ik heb niet echt één hoogtepunt dat eruit springt. Ik probeer elke dag te genieten. Veel dingen die we samen beleven worden als vanzelfsprekend beschouwd, maar ik blijf ervan genieten om op de vloer te staan en de spelers aan het werk te zien.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„We proberen elke wedstrijd snel, dynamisch en met veel strijd te spelen. Ik denk dat dit vaak een spannend spektakelstuk is. Wanneer de mensen uit Emmen op zaterdagavond weer komen kijken dan kunnen we samen oude tijden laten herleven.”

Meedoen

Ook meedoen aan Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.