Deroepert
Door Henk Folkerts

Een enge ontwikkeling

Dat niet alles wat uit Amerika komt goed is, mag onderhand wel als verondersteld worden beschouwd. Toch viert sinds verleden jaar meer dan de helft van de Nederlanders Halloween.

Dit macabere feest krijgt echter nog steeds moeilijk voet aan de grond in Drenthe, Groningen, Zeeland en Utrecht. Niet toevallig de provincies waar Sint Maarten het meest gevierd wordt.

Toch hoorde ik dat er basisscholen in onze gemeente zijn die al met de leerlingen vanaf groep 1 Halloween vieren. Broodje kindervingers (knakworstjes) met ketchup maken en eten. Ik snap de lol er niet van. Kijk, ik gun iedereen zijn feestje en zeker onze kinderen, maar is dit nou niet wat vreemd?

Ik begrijp ook nog dat het goed is om kinderen te leren om met hun eigen angsten om te gaan. Ik geloof er echter helemaal niets van dat dat een taak van de school is. Dat doet een kind in de veilige omgeving van zijn ouders en niet op school, wat overigens ook een veilige omgeving moet zijn.

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, als het te angstig wordt, valt een kind vaak terug in zijn gedrag. Ieder verstandige ouder weet dit. Maar als je dat nou weet, waarom zou je dan doen? En hoe vrij zijn kinderen om onder de groepsdruk hun grenzen aan te geven? Wiens feestje is het nou eigenlijk?

Ouders krijgen veel vragen van de basisschool om hen op allerlei manieren te ondersteunen. Oversteken, schoonmaken, dat soort dingen. Leraren klagen steen en been over hun werkdruk.

Volgend jaar, beste leerkrachten van de allerjongsten op de basisschool, maak met de leerlingen alleen een lampionnetje. Dat is niet zo bloederig!