Korfballer Björn Muskee (20) heeft SDO nooit uit het oog verloren

Schoonoord - Björn Muskee speelde de afgelopen drie seizoenen met veel plezier bij EKC2000, maar keerde deze zomer toch terug naar zijn oude liefde SDO.

Bij de Emmenaren wilde de 20-jarige Muskee ervaring opdoen en dat is hem prima gelukt. “Het was in 2016 een lastige keuze om SDO los te laten, maar ik wilde mij verder ontwikkelen. Ik heb de korfbalclub uit Schoonoord echter nooit uit het oog verloren en kreeg toch heimwee. Ik heb hier mijn vriendenkring en er heerst een relaxed, korfbalgericht klimaat. Dat spreekt mij aan en daarom voel ik me hier thuis”, zegt Muskee na afloop van de training in de sporthal van Schoonoord.

Het team van de in Emmen woonachtige Muskee is druk bezig met de voorbereiding op het zaalseizoen, dat deze maand weer van start gaat. Het eerste deel van het veldseizoen zit er op. Vorig seizoen was dat nog één met pieken en dalen, maar de ploeg van Bert Snijder heeft afgelopen week de najaarscompetitie keurig afgesloten. Samen met De Pein uit het Friese Opeinde voert SDO de kop van de ranglijst aan.

Björn Muskee korfbalt al vanaf zijn zesde jaar bij SDO. De club waar ook zijn ouders actief waren. Na de verhuizing van Schoonoord naar Emmen bleef de familie Muskee SDO trouw. “Het was geen kwestie van moeten, maar ik heb nooit in de verleiding gestaan om tegen een bal aan te schieten bij buurgenoot KSC’’, lacht Muskee. Op de basisschool was hij al met korfbal bezig en de beloftevolle rebounder haalt nog iedere dag veel voldoening uit deze tak van sport. “Er zitten bijzonder interessante facetten in deze tak van sport. Toen ik als klein ventje begon was het vooral: wie het hardst rent, die wint de partij. Gaandeweg heb ik mij in technische en tactische zin goed kunnen ontwikkelen, al blijven er natuurlijk altijd veel leerpunten. Korfbal is bovendien een mooi netwerk van vrienden.”

Muskee is uitgegroeid tot een allround korfballer. Hij zegt daarover: „Er zijn niet echt posities bij korfbal, want je moet vooral veelzijdig zijn. De rolverdeling is als volgt te kwalificeren: hoofdaanvaller, back-up aanvaller, aangever en een rebounder. Ik voel mezelf het meest prettig als rebounder. maar het is heel belangrijk dat je in principe op alle posities uit de voeten kunt. De mannen en vrouwen in ons team vullen elkaar goed aan, Dat is mooi om te zien’’, zegt Muskee, die zijn werkzaamheden als toezichthouder en zweminstructeur bij het fonkelnieuwe zwembad Aquarena in Emmen combineert met een opleiding bij Defensie tot soldaat rang 1. ‘Mijn doel is om uiteindelijk als beroepsmilitair aan de slag te gaan.”

Muskee is verder erg tevreden over de rol van trainer-coach Bert Snijder uit Elim. „Met al zijn ervaring is Bert erg belangrijk voor ons. Met zijn inzicht kan hij ons sterker en stabieler maken. Hij weet de zaak goed te analyseren en kent onze klus- en pluspunten. Met de toegevoegde waarde van Bert hoop ik dat we dit seizoen in de zaal- en veldcompetitie net dat beetje extra kunnen geven wat ons uiteindelijk richting derde klasse kan brengen. Er zit best de nodigde potentie in de groep. We moeten er met elkaar vol voor gaan.”