FC Emmen stunt tegen Vitesse: 2-1

Emmen - FC Emmen zorgde voor een regelrechte stunt door op de Oude Meerdijk met 2-1 te winnen van Vitesse, dat tot dit weekend op de gedeelde tweede plek stond.

Emmen startte zoals verwacht, met Keziah Veendorp weer naast Michaël Heylen centraal achterin en met Marko Kolar als diepste spits en Michael de Leeuw daarachter.

Heel Emmen claimde na bijna tien minuten spelen een vrije trap, nadat een schot van Michael Chacón geblokt leek door een Vitesse-arm. Even later leek De Leeuw vrij te kunnen inkoppen, maar de afgeslagen bal was een lastige.

De Leeuw en Laursen

Nog voor er elf minuten om waren kon De Oude Meerdijk juichen en daar ging een prima aanval aan vooraf. Nikolai Laursen vond op rechts Glenn Bijl, die weer eens bewees van grote waarde te zijn op de rechterflank. Zijn hoge voorzet was prima, keeper Remco Pasveer greep mis en Michael de Leeuw kon van dichtbij met links intikken. ,,Pasveer schat hem gewoon helemaal verkeerd in’’, analyseerde Antoine van der Linden, die bij Heracles nog jaren met hem speelde.

Pas anderhalve minuut later moest Telgenkamp voor het eerst aan het werk, hij pakte zonder gevaar een hoge bal. FC Emmen voetbalde een geweldige beginfase, zag ook Van der Linden al bij de 1-0. ,,Ze staan goed, vinden elkaar prima en Emmen voetbalt ook lekker naar voren. Vitesse is statisch en speelt vooral tegen zichzelf.’’ Onze analist had het nog niet gezegd of dat werd op het veld nog eens bevestigd met de tweede treffer. Sergio Peña kreeg centraal voor het doel de bal en lepelde hem naar De Leeuw, die hard knikte en via een vingerkootje van Pasveer de lat trof. Laursen was echter snel in de buurt om het karwei af te maken met een kordate kopbal: 2-0.

Vitesse, dat na het puntenverlies van PSV nog nadrukkelijker de tweede plek in het vizier heeft, moest daarna uiteraard wel en dat gebeurde ook, al werd Emmen eerst nog gevaarlijk uit de omschakeling. Laursen schoot, maar Pasveer redde in de korte hoek.

Onverwachte tegentreffer

De 2-1 viel onverwacht, want de Arnhemse subtopper had tot dat moment, kort na het halfuur, aanvallend nog niks klaargespeeld. Jay-Roy Grot gaf de voorzet, Nouha Dicko kopte via Telgenkamp nog op de paal, maar kon daarna van dichtbij inschieten. ,,Helemaal vanuit het niets’’, mopperde Van der Linden. ,,Dicko komt precies tussen Veendorp en Heylen in te staan, en misschien sluipt er dan toch een beetje gemakzucht in de ploeg.’’

Maar FC Emmen bleef fijn naar voren voetballen. Peña schoot kort voor rust naast en Burnet kon zomaar vrij het strafschopgebied in lopen, maar maakte een actie te veel en stuitte op rechtsback Eli Dasa. Even later was het bijna 2-2, toen Tim Matavz een voorzet gaf die Bijl nog ternauwernood kon wegwerken. ,,Cruciale redding’’, vond Van der Linden. ,,Op zo’n moment de 2-2 tegen krijgen is niet fijn.’’

Tweede helft

Vitesse startte na rust fel, maar Emmen kreeg al snel mogelijkheden. Een aanval via Laursen en Bijl sneuvelde en een corner van Peña werd voor het hoofd van De Leeuw weggeslagen.

Maar Vitesse werd sterker. Een schotje van Riechedly Bazoer ging naast, maar om een goed schot van Bryan Linssen onschadelijk te maken was een uitstekende tackle van Veendorp nodig. Zo bleef het spannend op De Oude Meerdijk.

Met Jafar Arias in de ploeg voor de tegenvallende Kolar (,,de minste bij Emmen’’, vond Van der Linden) ging de thuisploeg op zoek naar de bevrijdende 3-1. Nota bene centrale verdediger Heylen was dichtbij na een hoekschop, maar hij kopte net over het doel van Pasveer. Daarna volgde een heuse Emmer aanvalsgolf met kansen voor Laursen en zelfs Arias, die met de bal aan de voet werd gestuit.

Terugkeer Anco Jansen

Een ovationeel applaus begeleidde de rentree van Anco Jansen, die in de 86 minuut na een halfjaar blessureleed in het veld kwam voor Laursen, die toen een puike wedstrijd achter de rug had.  

Het bleef zweten en klotsende oksels in Emmen. Jansen haalde Bazoer op de rand van het strafschopgebied onderuit, maar Bazoer verprutste zelf die kans. Het eindsignaal van scheidsrechter Joey Kooij kwam als een bevrijding.