Huiseigenaren laten zien dat het zonder aardgas kan

Emmen - Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen is voor veel mensen de vraag hoe je dat dan doet. Het platform Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op zaterdag 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun duurzame woning open voor bezoek.

Ook in Drenthe delen inwoners hun ervaringen. Zij vertellen wat zij aan hun woning hebben gedaan en helpen geïnteresseerden op weg met hun ervaring. Ruim 1400 huiseigenaren uit het hele land hebben hun woning als voorbeeld aangemeld op het platform www.duurzamehuizenroute.nl . Bijna een kwart van de huizen is aardgasvrij. Andere woningen zijn energiezuinig, nul-op-de-meter of gebouwd met natuurlijke materialen.

Volgens Piet Groenia uit Emmen, die zijn jaren 90-woning energieneutraal heeft gemaakt, levert duurzaam wonen niet alleen een besparing op. ,,Dankzij de isolatie horen we de straat veel minder en is het huis er een stuk mooier op geworden.”

David Wassenaar uit Peize heeft zijn woning uit 1950 aardgasvrij gemaakt door grondig te isoleren. De woning wordt verwarmd met behulp van een lucht/water-warmtepomp en zonnecollectoren. De tip die Wassenaar uit Peize wil meegeven: ,,Laat je adviseren door iemand met ervaring en lees je goed in.” Godfried Westen uit Bovensmilde vult aan: ,,Ga eerst voor het laaghangende fruit. Bespaar, koop ledverlichting, ontlucht je radiator en zet de temperatuur van je cv-ketel lager.”

“Zet die stap. Je kunt blijven rekenen en afwachten tot het nog efficiënter en goedkoper wordt, maar hak de knoop door en begin”, geeft Piet Groenia mee.

Geïnteresseerden die op 2 en 9 november een woning willen bezoeken kunnen kiezen uit een grote variatie aan woningtypen en duurzame toepassingen. Inschrijven voor een bezoek is een vereiste. Kijk op www.duurzamehuizenroute.nl/drenthe