Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Heerlijk helder

De dochters zijn nog jong. Naar bed brengen is dan een heel avontuur. Onderaan de trap mogen ze kiezen met welke ‘brandweergreep’ ze naar boven willen: de Poolse, de Spaanse of de altijd zo gevaarlijke Chinese.

Ze kiezen bijna altijd voor de zelf verzonnen Chinese brandweergreep, die door hun moeder een beetje angstig wordt bekeken. Na het wassen en tandenpoetsen, volgt op de rand van het bed een mooi verhaal. Soms voorlezen. Alles van Annie M.G. Schmidt is prachtig. Een huis met kinderen zonder haar boeken zou gesloten moeten worden. Maar soms bedenk ik ter plekke een verhaal, ‘maar het mag niet te spannend hoor, pap’. Dat wordt het natuurlijk toch, met ridders die door donkere bossen rijden en drie gevaarlijke opdrachten moeten doen.

Ik heb vaak bedacht om deze eigen kinderverhalen op te schrijven. Maar het kwam er niet van. Want eenvoudig schrijven is het moeilijkste dat er is. Ook ik lees nog wel eens in mijn eigen column een zin, die wel beter zou kunnen.

Ik blijf helder taalgebruik heel belangrijk vinden. Dat is een heilige plicht voor iedere burgemeester. Of beter: dat zou het voor iedereen, die bij de overheid werkt, moeten zijn. Als ik word gevraagd voor de landelijke campagne ‘Direct Duidelijk’ zeg ik dan ook snel ja. En zo reis ik op een maandag in de herfstvakantie naar Den Haag. Altijd een beetje jeugdsentiment, de stad van mijn jeugd. Nu stap ik in een sjiek straatje achter paleis Noordeinde het fraaie gebouw van de Nederlandse Taalunie binnen.

De jury voor de Direct Duidelijk-prijs bestaat bijna allemaal uit vakgenoten. We moeten een winnaar kiezen in de categorie ‘Beste aanjager van duidelijke overheidstaal’. Er zijn diverse ambtenaren voorgedragen. Mooi om te lezen hoe mensen binnen hun eigen gemeentehuis anderen helpen om meer begrijpelijke taal te produceren. Vaak is het effect van zo’n collega-aanjager enorm. Ambtenaren schrijven echt niet bewust heel moeilijke brieven. Het is vaak onkunde om het wat eenvoudiger op te schrijven. Want dat is een stuk lastiger. Dat is in Emmen niet heel anders. Ook wij versturen met een zekere regelmaat brieven, die moeilijk zijn te lezen. Dat is voor niemand plezierig. Maar als we dan ook nog weten dat ongeveer een vijfde van onze bevolking ‘laaggeletterd’ is, dan wordt het schrijnend.

Daarom hebben we ons ook in Emmen aangesloten bij de Direct Duidelijk-campagne. We verzorgen cursussen Begrijpelijk Schrijven. We vragen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven om mee te kijken met onze teksten. We hebben onze website aangepast. We laten ons adviseren door ‘taalbrigadiers’. En we vragen aan onze inwoners om ons te wijzen op onbegrijpelijke taal. Stuur mij gerust een mailtje (e.vanoosterhout@emmen.nl) of briefje als u een tekst van de gemeente tegen komt, die beter kan.

Want de gemeente is er voor haar inwoners. Duidelijke taal helpt daarbij. De actie ‘Direct Duidelijk’ kan daar zeker bij helpen. Of zoals ze in België zeggen: ‘Heerlijk helder’. Eigenlijk een veel mooiere naam. Maar die is al vergeven aan een drankje.