Mieke Kuilder: ‘Als je fit bent functioneer je op alle gebieden een stuk beter’

Emmen - Mieke Kuilder (60) is verpleegkundig specialist oncologie in het Emmer Scheper Ziekenhuis. Ze is al jaren een gepassioneerd en fanatiek hardloopster. Daarnaast begeleidt de Emmense een groepje hardlopers met kanker onder de naam ‘Opgeven is geen optie’.

Zelf heeft ze inmiddels al dertig marathons gelopen. De hardloopster van de Emmer Sperwers bekroonde haar carrière in 2018 tijdens de marathon van Amsterdam met een bronzen medaille in de categorie vrouwen 55-plus. Lees meer over Mieke in deze Sportief Persoonlijk.

Mieke, wat maakt hardlopen zo leuk?
„Met hardlopen kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik kan prima alleen lopen, maar vind het ook leuk om met de groep te lopen.”

Waarom sport je juist bij jouw club?
„EAC De Sperwers is een leuke en gezellige club voor iedereen en op elk niveau. Lopen bij een vereniging en samen lopen werkt stimulerend.”

Hoe vaak sport je per week?
„Op dit moment sport ik ongeveer zes keer per week: vier keer hardlopen en twee keer naar de sportschool.”

Op welk niveau sport je?
„Ik ben recreatief sporter, maar wel fanatiek. Ik kan goed meedoen bij de dames, eigenlijk nog wel in alle leeftijdsklassen.”

Wat was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het?
„De laatste wedstrijd was de marathon van Enschede. Het was voor mij niet een topwedstrijd, want ik heb er niet goed voor kunnen trainen door een fietsongeval, waarbij ik nogal wat schade heb opgelopen.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
„Ik heb niet een echt voorbeeld, maar ik vind bijvoorbeeld Egbert Zijlstra een topper. Hij sport ook bij De Sperwers en loopt in zijn leeftijdscategorie 70-plus bij de landelijke en Europese top!”

Gloriemoment?
„De New York Marathon in 2009. Vlak na het overlijden van mijn vader liep ik deze marathon in een persoonlijk record. Het was een emotionele periode.”

Dieptepunt?
„In de sport zijn dat de perioden waarin ik geblesseerd was: hielspoor, achillespeesblessure, slijmbeursontsteking en knieproblemen.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Lekker blijven meedoen en zo lang mogelijk in gezondheid kunnen sporten.”

Vertel de lezers eens over ‘Opgeven is geen optie’!
„Opgeven is geen optie is ontstaan in 2012. Ik heb in samenwerking met De Sperwers, de Rietplasloop en het Scheper Ziekenhuis een loopclub gestart voor mensen met kanker. We trainden samen op de donderdagavond met als doel het uitlopen van de Rietplasloop. We startten met zo’n vijftien lopers en zijn inmiddels gegroeid naar een groep van ongeveer veertig lopers en wandelaars. Dat zijn mensen met kanker en hun naasten. Inmiddels zijn ze verweven in de vereniging. Sommigen zijn trainer geworden of begeleider van de vb-groep (verstandelijk beperkt, red.). De groep loopt en wandelt op de donderdagavond vanaf 18.30 uur.”

Een relatie?
„Jazeker, ik leef al jaren samen met mijn partner Henri de Leeuw.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:
„Knuffelen met mijn man en mijn hond.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Sporten, lezen, een leuke misdaadserie kijken of gezellig wandelen samen met de kleinkinderen en de hond in het bos.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Sportdocent of verpleegkundige. Het is het laatste geworden.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Op sportgebied is dit toch wel de New York Marathon, maar ook meedoen met de Roparun is een geweldige belevenis.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Gezondheid is niet iets vanzelfsprekend. Dit maak ik dagelijks mee op mijn werk. Toch ben ik van mening dat je door gezond te leven en ook te sporten veel kunt beïnvloeden. Als je fit bent functioneer je op alle gebieden een stuk beter. Blijf dus in beweging.”

Meedoen

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur dan een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.