Deroepert
Door Henk Folkerts

‘De zaak Ruinerwold’

,,Zeg, dat gezin uit Ruinerwold, wat een toestand daar he?” Ik denk dat u van de week ook wel een paar keer op deze manier bent aangesproken. Tenzij u natuurlijk uzelf ergens op het platteland in een afgelegen boerderij had afgezonderd.

Zeker een toestand, en heel eerlijk gezegd, ben ik gek op dit soort extreem en bizar nieuws. Maar op de een of andere manier is dat niet zo netjes om te zeggen. Want de mores is dat je dan eerst iets zegt over hoe verschrikkelijk het is voor die mensen. Wat mij betreft slaan we dat stuk over, want dat is wel duidelijk.

Negen jaar niet of nauwelijks buiten geweest, wat voor een wereldbeeld heb je dan gekregen? Bizar toch?

Maar ook vreemde wolkenformaties, UFO’s, mensen die na een vliegtuigongeluk toch nog, na twee weken vermist te zijn geweest, worden gevonden. Heerlijk nieuws. Voor die mensen, maar vooral ook voor mij. Ik pak dan gelijk de Wereld Bosatlas en zoek de coördinaten van de plek waar het vliegtuig is gevonden. Vaak ergens in de Stille Zuidzee, of in het midden van het Amazone oerwoud. En ik verwonder me over hun moed en doorzettingsvermogen.

Hoe dan ook, ik smul ervan en pluis ‘de zaak Ruinerwold’ helemaal uit. Ik zoek al gauw naar het profiel op Facebook van de 25-jarige zoon. Ik zoek op YouTube filmpjes van de Moon sekte. Ik droom over tienduizenden euro’s cash in huis en lees weer eens wat over allerlei sektes.

Nog een paar van die wonderlijke zaken, zoals het ‘monster van Loch Ness’ en de Yeti in de afgelegen berggebieden en tot slot de handtas van mijn vrouw… Alles wat je er in stopt is daarna onvindbaar, net als de Bermuda Triangle.