Emmen rolt rode loper uit voor Scheper Ziekenhuis: volop ruimte voor uitbreiding

De gemeente Emmen trekt alle registers open om het Scheper Ziekenhuis te kunnen laten groeien. Een groot deel van het terrein tussen het ziekenhuis en het zondag gesloten zwembad Aquarena wordt hiervoor vrijgehouden.

Tussen het ziekenhuis en de straat Angelsloerdijk ligt een gebied dat groter is dan de voormalige Emmer dierentuin. De gemeente wil bijna de helft hiervan beschikbaar houden voor eventuele uitbreiding van het ziekenhuis. Het gaat om het gedeelte naast de zogeheten Kop van Zuid, het gebied waarin ook het sportpark van tennisclub LTC te vinden is.

Eerste schetsen werden donderdagmiddag vertoond

Het andere helft van het 15 hectare grote terrein, met daarop het nog te slopen overdekte zwembad, wordt vrijgehouden voor andere vormen van zorg. ,,Dan moet je denken aan fysio-, tandarts- en huisartsenpraktijken, revalidatiecentra, een zorghotel en onderwijs en onderzoek op het gebied van zorg’’, verduidelijkt ambtenaar Henriette Vrieling.

Permanente bewoning wordt er niet toegestaan, ook niet als dat zorggerelateerd is, zo bleek donderdagmiddag tijdens een inloopbijeenkomst waar de eerste schetsen van de plannen werden getoond.

Ook betere doorstroming van verkeer is nodig

Zorggroep Treant maakte onlangs bekend dat zij de meer ingewikkelde zorg wil concentreren in Emmen. Dit betekent dat er snel ruimte voor uitbreiding naast het huidige onderkomen beschikbaar moet zijn als het ziekenhuis daarom vraagt. Het besluit van Treant leidt ook tot meer patiënten, meer bezoekers en meer spoedeisende ritten, is de verwachting.

Mede om die reden is het cruciaal dat de doorstroming op de Boermarkeweg wordt verbeterd. In deze straat langs het ziekenhuis staat het verkeer in de spits nu al geregeld vast. In juli maakte de gemeente bekend dat zij de Boermarkeweg tussen de Boslaan en de Dordsestraat wil voorzien van twee keer twee rijstroken. Bij het tennispark verdwijnt een oversteek voor fietsers. Zij gaan straks door een tunnel onder de weg door. Met deze werkzaamheden wordt op zijn vroegst in 2021 begonnen.

Tennisclub LTC hoeft niet meteen te verhuizen

Het aanwijzen van het gebied waar het ziekenhuis mag uitbreiden, betekent niet dat tennisclub LTC meteen een verhuisbedrijf moet bellen. ,,Wellicht is dat deel straks niet nodig, dat kan. Mocht dat wel het geval zijn, dan gaan wij met LTC op zoek naar een andere geschikte plek’’, aldus Vrieling. De grond waarop het tennispark staat is in eigendom van de gemeente.

Een stukje verderop, langs het fietspad richting de wijk Angelslo, was tot enkele jaren geleden een studentencampus te vinden. Die plek is aangewezen als mogelijke toekomstige parkeerlocatie voor ziekenhuispersoneel. Hetzelfde geldt voor een deel van het grote sportveld daar vlakbij, het veld dat grenst aan de achtertuinen van huizen aan de Havixhorst.

Parkeren Esdal College op oude parkeerplaats De Muzeval

Het genoemde veld wordt nu nog gebruikt door het Esdal College. Voor deze school wordt een nieuw sportveld parallel aan de Boermarkeweg aangelegd, op de plek waar momenteel een verouderd pand van de school wordt gesloopt. Op de voormalige plek van theater De Muzeval is begin week begonnen met de bouw van een nieuw pand voor het Esdal College. Hierin komt de opleiding die nu nog in de voormalige LTS bij het stationsgebied is gevestigd.

Is de nieuwbouw op de voormalige plek van De Muzeval klaar, dan zijn alle opleidingen van het Esdal College vlakbij bij elkaar gehuisvest. Nu nog kan er op twee plekken bij de schoolgebouwen worden geparkeerd: aan de Oosterstraat en aan de Angelsloerdijk.

Als het aan de gemeente ligt, verandert dit. ,,Het voormalige parkeerterrein van De Muzeval langs de Boermarkeweg is in beeld om hét parkeerterrein voor heel het Esdal College te worden. Daar is plek voor zo’n 120 auto’s’’, weet gemeentelijk ambtenaar Herrald van der Helm.

Stukje Oosterstraat wordt in de plannen verlegd, door hoekje Emmerdennen

Bijzonder is dat in de ontwerpschetsen een klein stukje Oosterstraat wordt verlegd. Het gaat om het deel tussen de Boermarkeweg en de kruising met de Markeweg. ,,We willen iets verderop de Oosterstraat op de Boermarkeweg aan laten sluiten, op de plek waar nu op de Boermarkeweg de afslag richting de GGZ Drenthe is’’, zegt Van der Helm. Het nieuwe stukje weg gaat op de tekeningen door een hoekje van het bosgebied van de Emmerdennen.

De gemeente verwacht dat in 2024 een oud schoolgebouw en een oude gymzaal van het Esdal College aan de Angelsloerdijk tegen de vlakte gaan. Vanwege de krimp is er dan waarschijnlijk geen nieuwbouw nodig. Het idee is om op en bij deze percelen de bouw van villa’s toe te staan. ,,Dit sluit prima aan bij de woningen die nu al verderop aan de Angelsloerdijk te vinden zijn’’, aldus Vrieling.