Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Het verborgen talent

Met een groep leuke Emmenaren zijn we te gast bij de Muziekschool Emmen. Het idee is dat we in groepjes van vier steeds een kwartiertje les krijgen op een instrument: viool, hobo, dwarsfluit en piano. Dat maakt een mens weer bescheiden.

Zo graag ik naar mooie klassieke muziek mag luisteren, zo moeilijk is het om een fatsoenlijke noot uit deze apparaten te krijgen. Het is goed dat het pand geen buren kent. We hebben er lol in, maar al snel blijkt dat onze talenten op heel andere terreinen liggen.

Ik ga daarom snel door naar het Atlas Theater. Daar zien we pas echt een talent aan het werk: Ben Feringa. Geen talent voor voetballen, maar zoveel scheikundig inzicht dat hij uiteindelijk de Nobelprijs won. Vooraf praten we even bij. Hij heeft veel zin in deze thuiswedstrijd in dit ‘prachtige theater’.

Dat blijkt al snel. In een vloeiend betoog legt hij voor de pauze uit wat zijn onderzoek inhoudt. Knap hoe hij heel moeilijke zaken eenvoudig kan uitleggen. Achthonderd mensen luisteren met veel aandacht. Na de pauze gaat het over zijn leven als jonkje uut Bargercompas dat uiteindelijk mag eten met de koningin van Noorwegen. In de middelbare schooltijd moest hij elke dag 15 kilometer op en neer naar school. Dat deed hij maar wat graag, want zo kon hij zijn talent ontwikkelen. Zijn ouders zagen dat talent en gaven hem de kans om door te leren.

Het ‘gelukkige einde’ van dit verhaal is bekend: de Nobelprijs is de Wereldcup voor wetenschappers. We zien prachtige foto’s van staatsbanketten voor 4.000 mensen met het koninklijk paar van Noorwegen. En daar zit ‘Big Ben’ uut Bargercompas gewoon tussen. Zijn Amerikaanse collega kreeg aan de Universiteit twee gereserveerde parkeerplaatsen, aangeduid met een mooi bord. Daar heeft Ben als fietser niet zoveel aan. Hij doet het met een even mooi bordje bij een eigen fietsenrek.

Twee dagen later ben ik weer in het Atlas Theater. Nu mag ik een studiedag aan elkaar praten van het project ‘Kans voor de Veenkoloniën’. Hoe geef je jonge kinderen in de Veenkoloniën een zo goed mogelijke start? Zo blijkt uit onderzoek dat roken tijdens de zwangerschap jonge kinderen al een groot lichamelijk nadeel geeft, dat ze amper meer inlopen. Onvoldoende aandacht voor taalontwikkeling leidt vervolgens tot allerlei andere problemen. Op vierjarige leeftijd is het ontwikkelingsverschil al meer dan een jaar. En dan moet de school nog beginnen. Een wedstrijd beginnen met 0-5. In allerlei werkgroepen kunnen we zien hoe we jonge kinderen en hun ouders kunnen ondersteunen. De grootste opgave in Zuidoost-Drenthe is niet alleen werkgelegenheid, maar ook het samen opvoeden van kinderen die hun talenten daar kwijt kunnen.

Natuurlijk hoeven niet alle kinderen in de Veenkoloniën professor of Nobelprijswinnaar te worden. Er is maar 1 Ben Feringa. Maar hij toont wel aan dat ook kinderen in Zuidoost-Drenthe talenten hebben. Het gaat om het ontdekken en stimuleren van deze ‘verborgen talenten’. Ik heb geen talent voor een hobo of ander moeilijk spul. Maar een stukkie schrijven gaat me redelijk goed af.