Plan voor 'fietsberg' op oude Emmer vuilnisbult stuit op verzet in buurt

Het plan om van de oude vuilnisbult in Emmen een ‘fietsberg’ te maken met recreatieve voorzieningen zoals een rodelbaan en een horecabedrijf stuit op verzet uit de buurt.

Ruim honderd omwonenden hebben aangegeven tegen dit project te zijn. Dit kregen de Emmer raadsleden maandagavond tijdens een commissievergadering te horen van Anke Stegenga, bewoonster van de Schansstraat.

De bult ligt aan de Schansstraat waar sprake is van lintbebouwing, agrarische percelen en enkele bedrijven. Als de plannen voor een ‘fietsberg’ doorgaan wordt het woon- en leefgenot in de buurt volgens Stegenga op een onaanvaardbare manier aangetast.

Baan van 450 meter met stijgingspercentage van maximaal 20 procent

De initiatiefnemers zijn de sportliefhebbers en ondernemers Ben Timmermans en Bert Fuhler. Het project moet in totaal 1,2 miljoen euro kosten. De gemeente Emmen stopt 725.000 euro in het plan, terwijl de provincie Drenthe een half miljoen euro heeft klaarliggen.

Als alles volgens planning verloopt, beklimmen in augustus 2020 de eerste wielrenners De Muur van Emmen, zo werd vorige maand bekend. De beoogde wielerbaan krijgt een lengte van 850 meter met een stijgingspercentage van maximaal 20 procent.

De oude bult is samen met het daarnaast gelegen fort volgens Stegenga de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een natuurgebied waar menig liefhebber graag wandelt en geniet van flora en fauna. Dit moet vooral zo blijven, zo stelde ze.

Zij wees de raadsleden ook op de ontstaansgeschiedenis van de bult. ,,Het behoeft geen uitleg dat er gevaarlijke afvalstoffen in de bodem zitten. Men zou toch van eerdere problematiek bij voormalige vuilstorten moeten hebben geleerd. Laat het daarom bij extensieve dagrecreatie, zoals het ook besloten ligt in het geldende bestemmingsplan en waar het gebied naar is ingericht.’’

‘Wij weigeren om tussen twee lawaaicentra in te wonen’

De Emmense stelde dat de Schansstraat nu al aan één kant in de greep wordt gehouden door de steeds meer uitbreidende activiteiten op zowel het sport- en businesspark Meerdijk als bij Sportclub Angelslo. ,,Wij weigeren om tussen twee lawaaicentra in te wonen en aan een soort permanent parcours met alle overlast van dien.’’ Volgens Stegenga gaat het groot materieel van agrariërs en bijbehorend vrachtverkeer ook slecht samen met kwetsbare sporters.