OM: Emmenaar moet vrijspraak krijgen voor verkrachting

Een 49-jarige man uit Emmen moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt worden vrijgesproken van verkrachting in december 2017 van een toen 23-jarige vrouw.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt toch onvoldoende bewijzen voor verkrachting, voor poging tot verkrachting, maar ook voor aanranding.

De man moet, zo vindt de aanklaagster, worden vrijgesproken van alle drie de feiten.

Niet wederzijds

De Emmenaar kende de vrouw via een familielid van hem. Tussen hem en de vrouw werd een verzorgafspraak voor de zoon van de Emmenaar overeengekomen. Gaandeweg werd het contact tussen de verzorgster en de Emmenaar inniger. Ook werd er wel eens meer dan vriendschappelijk geknuffeld. De Emmenaar gaf op zitting aan dat de gevoelens die hij destijds voor de vrouw had, voor hem ogenschijnlijk wederzijds waren.

Op gemak stellen

Op 21 december zouden de Emmenaar en de vrouw zelfs samen de kerstboom optuigen bij de man thuis. Uiteindelijk kwam daar niets van terecht, omdat de vrouw verdrietig was over een andere kwestie. De Emmenaar wilde haar, met haar goedkeuring, op haar gemak stellen met een wijntje en een massage. Maar dat mondde uit in een meer seksueel getint verhaal. De man stopte toen hij de vrouw ‘nee’ hoorde zeggen.

‘Je hebt me gewoon verkracht’

Meteen daarop vertrok de vrouw in overspannen toestand uit de woning van de Emmenaar. Die verklaarde tegenover de rechters dat hij niet begreep waarom de vrouw zo overstuur was weggegaan. Kort naar haar vertrek stuurden ze elkaar Whatsapp-berichten. Daarin gaf de vrouw te kennen dat de Emmenaar haar had verkracht. De man ontkende de aantijging. ,,Ik snap er gewoon helemaal niets van”, zei hij maandag op zitting.

‘Ik stopte toen ze nee zei’

De verklaringen van de man en de vrouw staan haaks op elkaar. Volgens de vrouw zou de man de wijn en de massage-olie met vooropgezet plan in huis hebben gehaald. Ook zou de vrouw meerdere malen ‘nee’ tegen de man hebben gezegd. ,,Klopt niet”, opperde de man stellig. ,,Ik stopte toen ik haar dat hoorde zeggen.”

,,Zoals het dossier er nu ligt heeft de vrouw het op een bepaalde manier beleeft. Maar de dwang en de dreiging ontbreekt in elk opzicht”, zei de officier. Op basis daarvan zou vrijspraak moeten volgen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.