Kenniscafé Emmen geeft Ben Feringa staande ovatie

Emmen - Nobelprijswinnaar Ben Feringa gaf het negende seizoen van het Kenniscafé Emmen vorige week woensdag een vliegende start.

Voor ruim 750 bezoekers hield hij in het Atlas Theater een gepassioneerd betoog over zijn onderzoek naar moleculaire autootjes, over het belang van onderzoek en over zijn opmerkelijke carrière. Het publiek gaf hem na afloop een staande ovatie.

‘De kunst om klein te bouwen’ was de titel van Feringa’s lezing. De professor beweegt zich met zijn onderzoek in de nano-wereld. Een nanometer is een miljardste meter. Feringa trekt een haar uit zijn hoofd. ‘Deze haar heeft een doorsnede van 10.000 nanometer’, houdt hij het publiek voor. De moleculaire motoren die hij met zijn onderzoeksteam heeft ontwikkeld worden gemeten in nanometers.

Tesla uit 1835

Met die ‘motoren’ op nano-schaal kunnen medicijnen exact op de goede plaats in het lichaam worden afgeleverd, waardoor bijvoorbeeld de nadelen van de schadelijke bijwerking van chemokuren voorkomen kunnen worden. Wij kunnen ons nu nog niet voorstellen wat er straks allemaal nog meer mogelijk is dankzij de ontdekking van Feringa. Het nut van onderzoek is niet altijd meteen duidelijk. Om dat te demonstreren, laat de Nobelprijswinnaar een elektrisch ‘autootje’ over het podium rijden, een replica van het elektrische karretje dat in 1835 door professor Stratingh uit Groningen werd uitgevonden. Hoe had Stratingh kunnen bevroeden dat wij ooit in een Tesla zouden rijden?

De Limiede

Na de pauze vertelde Feringa een meer persoonlijk verhaal over zijn levensweg, die hem van ‘de Limiede’ (de Limietweg in Barger Compascuum) naar de Nobelprijs in Stockholm voerde. ‘Volg je dromen’, houdt hij het publiek voor. Voor de gemiddelde bezoeker van het Kenniscafé komt die boodschap wat aan de late kant, maar de massaal aanwezige Chemiestudenten van NHL Stenden zullen het advies ter harte genomen hebben.