Harry Boer uit Dalen doet pleidooi voor rol van arbiter: 'Het wordt steeds lastiger om scheidsrechters te vinden'

Dalen - Clubarbiter Harry Boer kijkt er eigenlijk niet meer van op: het wordt door voetballers volstrekt normaal gevonden dat scheidsrechters iedere week op de velden verschijnen om wedstrijden te fluiten.

De 61-jarige door de wol geverfde voetbalveteraan uit Dalen weet echter uit eigen ervaring dat het bepaald geen vanzelfsprekendheid meer is dat er bij iedere wedstrijd ook een scheidsrechter beschikbaar is.

,,Steeds minder vrijwilligers willen deze voor het voetbal zo cruciale taak van scheidsrechter nog invullen. Het is wekelijks dan ook een behoorlijke puzzel om het rooster rond te krijgen. Voor mijn gevoel wordt het ieder seizoen steeds lastiger”, zegt Boer in de kleedkamer van sportpark ’t Grootveld.

Week van de Scheidsrechter

In de Week van de Scheidsrechter - waarin het uitspreken van de waardering voor de arbiter centraal staat - vraagt Harry Boer nog eens weer extra aandacht voor de problematiek. ,,Het is van groot belang dat wij het korps een podium geven, want de scheidsrechter is eigenlijk één van de belangrijkste officials binnen de club. We moeten ze dan ook belangrijker maken. Wat mij betreft moet er in alle opzichten meer aandacht voor de scheidsrechter komen.”

Dankbare hobby

Harry Boer had zondagochtend de leiding over Dalen 4 – Hoogeveen 2. De clubarbiter zit na afloop relaxed in de kleedkamer. De wedstrijd ging eigenlijk zonder problemen en zijn notitieblokje is dan ook leeg.

,,Als echte liefhebber kan ik je melden dat het voor iemand die voetbal een leuke sport vindt en van uitdagingen houdt, de rol van scheidsrechter een hele fijne en zeer dankbare hobby kan zijn.”

Boer fluit op ’t Grootveld ieder weekend twee wedstrijden. Op de zaterdag een jeugdwedstrijd en zondags heeft hij steevast een duel van de lagere seniorenteams van vv Dalen onder zijn hoede.

Voetballen én fluiten

Harry Boer loopt al bijna vijftig jaar rond op ‘t Grootveld in Dalen. Hij speelde als middenvelder vele jaren een sportieve rol van betekenis in de hoofdmacht van Dalen en was tot drie jaar geleden nog wekelijks in het veteranenteam van Dalen actief.

Door een bedrijfsongeluk in 2016 kan Boer geen contactsport meer beoefenen. Daarvoor combineerde hij het fluiten met voetballen, maar Boer heeft zijn focus nu dus vrijwel volledig op de clubarbitrage gericht. Hij maakt inmiddels ook al weer een paar seizoenen deel uit van scheidsrechterscommissie van vv Dalen en is lid van de technische commissie.

Vallen en opstaan

Boer kent de uitdagingen waar de clubarbiter tegenwoordig voor wordt gesteld. ,,Ondanks een terugloop in het aantal scheidsrechters eisen spelers en trainers een niveau dat lang niet makkelijk haalbaar is door degene die de wedstrijd leidt. Ze kunnen maar moeilijk accepteren dat het niveau van de scheidsrechter ongeveer gelijk is aan de teams. Zeker de nog vrij onervaren scheidsrechters krijgen daardoor minder ruimte om met vallen en opstaan ervaring op te doen en beter te worden. En als je niet oppast krijg je te maken een vicieuze cirkel: scheidsrechters die teleurgesteld afhaken en een bezetting van de wedstrijden die steeds lastiger gaat worden.”

‘Ik hoor dezelfde verhalen bij omliggende verenigingen’

Bij vv Dalen is men er tot dusverre altijd weer in geslaagd om voor alle wedstrijden een scheidsrechter te vinden, maar ook voor de Daler scheidsrechterscommissie wordt de uitdaging steeds groter.

,,Ik hoor bij omliggende verenigingen dezelfde verhalen. We zijn dan ook volop bezig met een gericht arbitragebeleid en adequate aansturing en begeleiding van verenigingsscheidsrechters. Hopelijk brengt dat een kentering teweeg, maar ik ben niet geheel gerust op de nabije toekomst. Er moeten echt meer mensen bij de club opstaan die de fluit ter hand willen nemen.”