Huizen aan Bendienplein Emmen wijken voor stadsvilla's en appartementen

Het Bendienplein in Emmen gaat er aanmerkelijk anders uitzien. Op de plek waar nu nog enkele woningen en een bedrijfsgebouw staan, verrijst over pakweg een jaar een complex met zeven stadsvilla’s en zes appartementen.

Dit is althans het plan van bouwbedrijf Brands uit Emmen. Het Bendienplein ligt tussen de Weerdingerstraat en de Verlengde Spoorstraat, op relatief korte afstand van het station en het centrum.

Aan één kant - op de voormalige plek van confectiebedrijf Bendien en de Topografische Dienst- is tegenwoordig de Belastingdienst en het Nationaal Archief gevestigd. Aan de zijde daar tegenover bezit Brands Bouw sinds jaar en dag enkele woningen. Ook het voormalige pand van uitvaartvereniging De Laatste Eer op de hoek Verlengde Spoorstraat/Bendienplein is in eigendom van het bedrijf.

,,Al deze gebouwen hebben hun beste tijd gehad’’, zegt Frederik Brands van Brands Bouw. ,,Het gebied verdient op deze plek echt een vernieuwing.’’

Het plan gaat uit van een complex met in totaal dus dertien woningen: De appartementen worden tussen de 65 en 100 vierkante meter groot, de stadsvilla’s moeten zo’n 145 vierkante meter aan ruimte gaan bieden. ,,We hebben heel bewust gekozen voor de jaren dertig-stijl. Deze nieuwbouw sluit qua uitstraling aan bij de huizen die in de nabijgelegen Dennenlaan staan.’’

Wat de vraagprijzen worden, is volgens Brands nog niet helemaal duidelijk. ,,De goedkoopste woningen kosten minder dan drie ton. Dat kan ik al wel zeggen.’’ De gemeente Emmen uit de voeten met de plannen, meldt hij verder. Als procedureel gezien voor het bouwbedrijf alles meezit, zou de bouw medio volgend jaar kunnen beginnen. Er wordt rekening gehouden met een bouwtijd van ruim een jaar.