Regenboogweek start vrijdag. Maar die helpt homo's niet, vindt Statenlid Hendrikus Velzing

Juist homo’s die in de kast zitten, hebben helemaal geen baat bij de Regenboogweek, vindt fractievoorzitter Hendrikus Velzing van Forum voor Democratie in de Staten van Drenthe.

Velzing voer uit tegen gedeputeerde Hans Kuipers (GroenLinks) die woensdag in de Statenvergadering de aandacht vestigde op de Regenboogweek, met allemaal evenementen voor lgbt’s (lesbiënnes, gays biseksuelen en transgenders). „Ik behoor tot de doelgroep van de Regenboogweek, maar ik voel mij er door gediscrimineerd”, hield hij de gedeputeerde voor.

Velzing (61) constateert ook een afnemende acceptatie van homoseksualiteit. „Ik ben er zelf altijd open over geweest en heb op scholen en voor de Plattelandsvrouwen voorlichting gegeven over homoseksualiteit. Maar in de jaren tachtig was het in mijn beleving gemakkelijker dan nu. Ik krijg nu vaak telefoontjes van jongens en mannen die niet uit de kast durven te komen. Laatst nog kwam iemand bij mij langs. Hij trilde als een riet toen hij er over sprak.”

‘Te veel apart in een hoek’

Volgens Velzing, woonachtig in Klazienaveen, vestigt de Regenboogweek op een verkeerde manier de aandacht op homoseksuelen. „Je moet dit niet op deze manier promoten. Je zet mensen te veel apart in een hoek. Dit helpt jongens niet om uit de kast te komen.” Hij wijst er op dat vooral jongeren met een migratieachtergrond veel moeite hebben met homoseksualiteit. Dit heeft ook invloed op andere jongeren, stelt hij.

„De overheid moet er bovenop zitten als er in moskeeën haat tegen homo’s wordt gepredikt”, vindt hij. „Dáár moet je wat aan doen.” Velzing denkt dat provocerend gedrag ook niet helpt voor acceptatie. „Homo’s moeten zichzelf kunnen zijn, maar je kunt maar beter gewoon blijven doen.”

Statenlid Henk Nijmeijer van GroenLinks is het totaal niet met Velzing eens. Nijmeijer heeft er juist veel aan gedaan de Regenboogweek te promoten en beijverde zich er voor dat Drenthe een Regenboogprovincie werd. „Ik vind wel dat de Regenboogweek niet te veel op lgbt’s zelf gericht moet zijn”, stelt hij. „Het gaat vooral ook om ouders van homoseksuele kinderen en om mensen die het absoluut niet accepteren. De Regenboogweek zet deze mensen aan het denken. Homo’s die in de kast zitten, weten dat ze er niet alleen voor staan. Mijn ervaring is ook dat dit wel degelijk helpt.

Tijdens Regenboogweek gaan er overal in de provincie regenboogvlaggen in top. Er zijn in diverse gemeenten theatervoorstellingen en discussiebijeenkomsten.