Deroepert
Door Henk Folkerts

Lekkerij

Wie heeft de stop van De Rietplas? Die is al een tijdje zoek, terwijl ondertussen de plas langzaam leegloopt met vervelende gevolgen voor omwonenden.

Stijgers die eigenlijk niet meer te gebruiken zijn. Boten die vastlopen op zandbanken die spontaan ontstaan. Tuinen die geen steun meer hebben. Al met al is het waterpeil in de afgelopen paar jaar met zo’n 80 centimeter gezakt.

Ik verdenk wethouder Jisse Otter ervan dat hij meer weet. Terwijl het water van de Rietplas langzaam maar zeker leegloopt door het afvoerputje is de bodem van de gemeentelijke schatkist al lang bereikt. De wethouder heeft dus al een jarenlange ervaring met bodems. Vraag het hem maar eens.

Deze week werd bekend dat onze gemeente afstevent op een schuld van vier miljoen euro. Een van de oorzaken zijn de toenemende kosten van de Jeugdzorg. Schandalig eigenlijk dat we niet in staat zijn om kinderen beter te kunnen helpen dan dat de werkers en de (meeste) organisaties dat zouden willen. En dat terwijl het geld in de staatskas opklotst tegen de stevig gefundeerde oevers. Maar ook dat gemeenten niet een sterkere vuist maken naar de overheid. Sterker nog: dat de gemeentes hun opdracht niet terug geven aan het Rijk.

Bedenk daarbij dat er voor de 24.000 jeugdzorgwerkers al maanden niet wordt onderhandeld over een nieuwe CAO. Een van de grote struikelblokken is dat de werkgevers een loonbod deden van 0,0 procent. Dat is wel heel weinig waardering en dat geeft een behoorlijk energielek.

Ik ben wel benieuwd wat fractievoorzitter, secretaris, penningmeester en tevens enig lid van Emmens nieuwe partij, lijst 13, Martijn Storm daar van vindt. Waarschijnlijk helemaal niets. Die komt niet of nauwelijks naar de raadsvergaderingen toe. Waarschijnlijk dat hij met een bootje recht op het afvoerputje van de Rietplas afkoerst.