Emmen krijgt Zwarte Piet demonstratie tijdens intocht Sinterklaas

Voor het eerst in de geschiedenis van Emmen wordt dit jaar tijdens de intocht van Sinterklaas gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. Dat is althans het plan van de 47-jarige Dimitri uit Groningen.

Die wil niet met zijn volledige naam in de krant, maar zegt wel eerder demonstraties tegen Zwarte Piet te hebben opgezet. Zo demonstreerde hij vorig jaar in zijn eigen stad en afgelopen februari tegen Sint Pieter in Grouw. Dat dorp viert geen Sinterklaas, maar jaarlijks het Sint Pieterfeest.

‘Veiligheid is voor mij topprioriteit’

Voor de demonstratie in Emmen ligt een plan klaar. Via Facebook hoopt hij medestanders op zaterdag 16 november naar de Vlinderstad te trekken. ,,,We gaan tijdens de intocht tussen elf uur ’s ochtends en vier uur ’s middags op het marktplein bij de Grote Kerk demonstreren. Gisteren heb ik de demonstratie bij de gemeente Emmen gemeld. Toestemming heb ik niet nodig, maar ben wel bereid om met de gemeente afspraken om alles in goede banen te leiden. De veiligheid van de demonstranten en omstanders is voor mij topprioriteit. Hoeveel demonstranten ik verwacht? Ik schat een man of twintig. De actie gaat sowieso door. Honderd procent.”

‘Ik ben benieuwd hoe Emmenaren er mee omgaan’

Zit Emmen wel te wachten op een dergelijke demonstratie? De activist denkt van wel. ,,Ik krijg de indruk dat de Zwarte Piet-discussie in Emmen nog in de kinderschoenen staat. Naar aanleiding van een reportage van de Groninger omroep OOG-tv ben ik benaderd door Emmenaren die bang zijn om zich uit te spreken tegen Zwarte Piet. Ook vanuit het discriminatiemeldpunt in Drenthe heb ik dergelijke signalen ontvangen. Daarom heb ik het voortouw genomen voor een demonstratie in Emmen. Ik ben benieuwd hoe de mensen er mee omgaan.’’

Rol van burgemeester Eric van Oosterhout

Dimitri stelt ook het instellen van een eigen sinterklaasjournaal in Emmen aan de kaak. Dat is een initiatief van stichting Sinterklaas Emmen, waarvoor onder meer burgemeester Eric van Oosterhout, Atlas Theater-directeur Machteld van der Werf en centrummanager Laurens Meijer zijn gestrikt.

Bij de rol van de burgemeester rondom het sinterklaasjournaal zet de Groninger vraagtekens. ,,Gaat het om een filmrol? Ik heb de gemeente Emmen de vraag gesteld wat die rol concreet is, maar kreeg als antwoord dat de burgemeester met vakantie is. Vorig jaar april heeft hij zich in een tweet gedistantieerd van de controverse rondom Zwarte Piet. Hoe verhoudt zich dat tot zijn medewerking aan een sinterklaasjournaal, terwijl hij ook gastheer van de sinterklaasintocht is?”

Gemeente: ‘Bekijk hoe we hiermee omgaan’

Gemeentewoordvoerder Anita Klingenberg bevestigt dat de gemeente een melding voor een demonstratie tegen Zwarte Piet heeft ontvangen, maar kan nog niet vertellen wat de gemeente met de demonstranten gaat bespreken. ,,Het verzoek is zojuist binnengekomen. Wij gaan de komende tijd bekijken hoe we hiermee omgaan.”

‘Laten we het voor de kinderen niet verpesten’

,,Vervelend”, reageert Laurens Meijer, woordvoerder van de Emmer sinterklaasintocht. ,,Ik hoor het nu voor het eerst. Zo’n demonstratie is nooit fijn. Kinderen staan centraal bij een kinderfeest. Natuurlijk mag iedereen in Nederland zijn mening verkondigen, maar laten we het voor de kinderen niet verpesten.” Meijer is bereid om in gesprek te gaan met de demonstranten. ,, Mits de gemeente als verlener van de vergunning voor de intocht dan ook aanschuift.”