IJzersterk FC Emmen heer en meester tegen ADO Den Haag: 3-0 zege op De Oude Meerdijk

Emmen - FC Emmen heeft zijn tweede seizoenszege te pakken. De Drenten waren vrijdag heer en meester tegen ADO Den Haag en wonnen dikverdiend met 3-0.

Emmen moest het naast het rijtje geblesseerden ook zonder de geschorste Michaël Heylen stellen. Trainer Dick Lukkien posteerde Keziah Veendorp daarom naast de op tijd herstelde Nick Bakker in het centrum van de verdediging.

Waar de Drenten zondag in de openingsfase nog werden weggeblazen door Feyenoord, begonnen ze vrijdag een stuk beter. De eerste mogelijkheden waren voor Michael Chacón en Luciano Slagveer, maar Michael de Leeuw had Emmen al snel op voorsprong moeten zetten. De spits werd op maat bediend door Sergio Peña, maar schoot oog in oog met ADO-doelman Luuk Koopmans langs de verkeerde kant van de paal.

Emmen dankzij eigen doelpunt op 1-0

Na een dik kwartier was het alsnog raak. John Goossens gleed een lage voorzet van Jan-Nicklas Beste achter zijn eigen doelman en Emmen had zijn dikverdiende voorsprong te pakken. Van ADO had de thuisclub toen nog niets te duchten gehad, zag analist Marnix Kolder. ,,Emmen durfde te te voetballen en deed dat meteen met heel veel vertrouwen. Bij ADO wisten ze totaal niet wat ze met de uitzakkende Peña aan moesten. De aanvallers stelden de verdedigers van ADO telkens voor keuzes. Uitstappen of niet, bijvoorbeeld.”

De 1-0 voorsprong bij rust was eigenlijk nog te mager. Zo lag Koopmans nog in de weg bij een poging van Slagveer en kreeg Robbert de Vos een wereldbal van Keziah Veendorp niet onder controle. Zorgen waren er evenwel ook voor Lukkien en de zijnen. Bakker moest er nog binnen een half uur toch weer vanaf, waardoor Ferhat Görgülü de eerste vroege noodgedwongen invaller was.

Beste was vlak na de pauze de tweede Emmenaar die geblesseerd naar de kant moest. Hij werd afgelost door de ook al niet okselfrisse Lorenzo Burnet, die nog niet klaar was voor een hele wedstrijd. ADO was ondertussen plotsklaps dicht bij de gelijkmaker geweest. De Leeuw kon in de kluts een knal van Tom Beugelsdijk blokkeren, nadat Dennis Telgenkamp al had gered op een inzet van Dion Malone.

VAR-moment

Natuurlijk was er ook weer een VAR-moment, dat deze keer betrekking had op een doldwaze tackle van Aaron Meijers op De Vos. Waar scheidsrechter Blank er niet eens een overtreding in zag, koos hij na het zien voor de beelden met een gele kaart voor een middenweg. ,,Ongelofelijk. Meijers kwam met twee benen in”, zei Kolder hoofdschuddend.

Waar ADO maar geen echte vuist kon maken, klaarde Emmen de klus met verve. Eerst was het De Leeuw die op aangeven van Slagveer toch zijn doelpunt te pakken had en de thuisploeg twintig minuten voor tijd naar een 2-0 voorsprong schoot. Luttele minuten daarna was het de beurt aan Slagveer zelf. De vleugelspits reageerde attent op een verre trap van Telgenkamp en drukte knap af in de verre hoek (3-0).

Zo boekte Emmen alweer de derde zege op ADO in evenzoveel ontmoetingen in de eredivisie. ,,Emmen heeft ADO op alle fronten overklast”, zei Kolder. ,,Ze wisten wat ze moesten doen, combineerden vlot en gaven ADO geen schijn van kans. Kijk maar naar zo’n Beugelsdijk. Die is helemaal zoek gespeeld door De Leeuw. Emmen heeft de zwaktes van ADO pijnlijk blootgelegd. En ze zijn nog mild geweest ook.”